Najlepsze greckie kotleciki, jakie w życiu jadłam. Mój hit na każdym przyjęciu
Najlepsze greckie kotleciki, jakie w życiu jadłeś! Zrób je już dziś!
Te mięsne kotleciki to istna poezja smakowa, a miłośnicy kultury Bałkańskiej powinni być podwójnie zadowoleni, bowiem kotlety te, wywodzą się z tamtych rejonów – dokładniej z Grecji. Można próbować wiele wariacji tego dania, jednak w tym przepisie przedstawiona została ta z sosem pomidorowym.
Danie szybkie, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – wcale nie drogie! Skład kotletów jest banalnie prosty i być może każdy z Was posiada składniki w domu.
Kotlety oprócz sycącego mięsa zawierają wiele innych wartościowych składników – na przykład kaszę gryczaną, która jest źródłem cennych minerałów i witamin, oraz obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Przepyszne i zdrowe danie obiadowe jest w zasięgu Twojej ręki!
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYKONANIA KOTLECIKÓW;
- 150 g kaszy gryczanej
- 500 g mięsa mielonego (może być mięso z indyka, lub wieprzowo-wołowe, w zależności od upodobań)
- 2 jaja
- 2 cebule
- mąka
- olej
- 200 g sosu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ;
Pierwszym krokiem jest dokładnie przepłukanie kaszy gryczanej. Następnie wrzuć grykę do osolonego wrzątku, ugotuj do miękkości wg. wskazówek producenta i poczekaj aż ostygnie.
Cebulę i mięso przeciśnij przez maszynkę do mielenia mięsa i wymieszaj składniki w misce dodając jajka i przyprawy. Do masy mięsno – jajecznej dodaj ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszaj.
Obsyp ręce dużą ilością mąki (mąka służy za panierkę) i formuj kotlety z powstałej masy. Przygotowane kotlety smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Na patelni z olejem usmaż drugą cebulę, wcześniej pokrojoną na pierścienie.
Dodaj sos pomidorowy i zanurz w nim usmażone kotlety. Duś wszystko pod przykryciem przez 20 – 25 minut na średnim ogniu.