Szybkie oraz proste w przygotowaniu, aromatyczne i delikatne roladki, smakuje świetnie jako przekąska, lub w oryginalnej odsłonie danie obiadowe podane z ulubionymi dodatkami. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się że są pyszne!
1.W tym przepisie najciekawsze jest to, że do przygotowania roladek nie gotujemy oraz nie zaparzamy kapusty. Do zamrażalnika włóż wieczorem kapustę i rano ją wyjmij.
2.Po rozmrożeniu kapusta będzie miękka tak jak po ugotowaniu oraz swoje wszystkie wartości odżywcze zachowa.
3.Na patelni z rozgrzanym smalcem smaż obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Ręcznikiem papierowym osusz, umyte mięso. Następnie na małe oraz cienkie plasterki je pokrój, tłuczkiem dokładnie rozbij, dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
5.Kawałek mięsa ułóż na liściu kapusty, a smażoną cebulę połóż na mięso. Wszystko zwiń w roladę ciasno.
6.Dno naczynia żaroodpornego wyłóż całymi liśćmi kapusty, a na nich obok siebie poukładaj roladki.
7. Teraz możesz przygotować sos: wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, dodaj do smaku sól oraz śmietanę. Przygotowanym sosem zalej roladki , aby w całości przykryły przygotowane roladki.
8. Piecz przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni. To wszystko!
Gołąbkami nie można ich nazwać, gdyż mięsa mielonego nie zwijamy w liście kapusty oraz w ogóle nie dodajemy ryżu. W moim domu mówimy na tak przygotowane danie roladki.
Jeśli chcesz możesz pyszne roladki podawać z ryżem lub ziemniakami oraz koperkiem. Życzę smacznego!