Mięciutkie pączusie – Zawsze robię je tylko w ten sposób. Dzięki tym składnikom smakują wyjątkowo

W „Tłusty Czwartek” nie może zabraknąć pączków i chrustów, dlatego dzielę się dziś z Wami genialnym przepisem na pączusie na skondensowanym mleku, które piekę już od wielu lat.

 

Zawsze robię je tylko w ten sposób i zajmuje mi to zaledwie kilka minut, dlatego piekę je dla bliskich z prawdziwą przyjemnością i z podwójnej porcji. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • słodzone mleko skondensowane – 1 puszka
  • jajka – 2 szt.
  • mąka pszenna – według potrzeby
  • sól – szczypta
  • soda – szczypta
  • cukier puder – do dekoracji
  • olej – do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej misce, roztrzep jajka ze skondensowanym mlekiem, solą i sodą. Potem dodawaj stopniowo mąkę i zagnieć miękkie, delikatne ciasto.

2. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części i z każdej uformuj wałeczek. Wałeczki pokrój na kawałki o rozmiarach 2 cm. i uformuj z nich małe kulki.

3. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Gotowe pączusie przed podaniem, posyp obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na słodka ucztę. Smacznego!

error: Content is protected !!