Myślałam, że to jest nie możliwe, ale jednak spróbowałam . Wystarczą dwa składniki, a powstaje z nich cudowne mascarpone. Przez 5 dni możesz przechowywać własno ręcznie zrobiony serek.
1.W 10 minut przygotujesz prosty i pyszny serek. Na miskę połóż sito przykryte gazą lub szmatą. Na małym ogniu w garnku podgrzewaj śmietankę.
2. Podgrzewaj do momentu pojawienia się bąbelków po bokach oraz gdy zacznie wydobywać się para, pamięta j aby od czasu do czasu mieszać. Za pomocą kuchennego termometru sprawdź czy śmietana ma 80 stopni.
3. Do minimum zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny, mieszaj co jakiś czas ale uważaj aby się nie zaczęło gotować, w 10 minut śmietana powinna zacząć gęstnieć. Gotową śmietankę przelej na sito i odstaw do momentu ,aż temperatura będzie pokojowa, następnie odłóż do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin).
Kolejnego dnia przełóż gotowe mascarpone do pudełka. Wykorzystaj go jak kupny serek.