Marynowane pomidory z papryką i czosnkiem, od których nie można się oderwać

Tak przygotowane marynowane pomidory są aromatyczne i rozpływają się w ustach. Zajadam się nimi niemal codziennie, ponieważ są najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam.

 

 

Podczas rodzinnych uroczystości, wszyscy mnie o nie pytają, dlatego zawsze mam w lodówce kilka słoiczków. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 2 główki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100g cukru
  • 60 ml octu
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte pomidory, pokrój w plasterki i powkładaj je do czystych, szklanych słoików.

2. Paprykę umyj i oczyść z nasion, czosnek obierz, a pietruszkę pokrój.

3. Do przygotowanych składników dodaj ocet, cukier, olej i sól. Wszystko dokładnie zblenduj.

 

4. Powstałą marynatą zalej pomidory i szczelnie zakręć słoiki pokrywką. Potrząśnij delikatnie słoikiem, aby zalewa pokryła wszystkie plasterki pomidora w słoiku.

5. Słoiki wstaw do lodówki do góry dnem i pozostaw na co najmniej 1 dzień. Marynowane pomidory są gotowe.

Smacznego!

 

 

Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Zjadam je chętnie jako surówkę do dań mięsnych oraz same jako przepyszną przekąskę. Pychaaa…

error: Content is protected !!