Marynowane pikantne ogórki- za pomocą jednego składnika ich smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy.

Uwielbiam jeść gołąbki przygotowany w różne sposoby. Wiele przepisów już próbowałam, ale marynowane ogórki w ketchupie chili najbardziej przypadały do gustu całej mojej rodzinie oraz przyjaciołom.

 

Jestem pewna, że już od tego momentu tylko w taki sposób będziesz przygotowywała ogórki. Koniecznie musisz spróbować tego sprawdzonego przepisu!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3,5 kg gruntowych ogórków
  • 1,5 l wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 8 łyżek pikantnego ketchupu (chili)
  • 2 łyżki soli
  • 40 szt. ziarnistego czarnego pieprzu
  • 16 szt. liścia laurowego
  • 2 główki czosnku
  • Do smaku koper

 

WYKONANIE:

1.Przez kilka godzin w zimnej wodzie mocz umyte oraz z odciętymi końcówkami ogórki. W między czasie możesz umyć oraz wysterylizować słoiki oczywiście z przykrywkami.

2.Do każdego słoika wrzuć 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek pieprzu, parasol kopru oraz 2 liście laurowe. Później ciasno powkładaj ogórki.

3. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj ketchup chili, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Mieszankę doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 10 minut.

4. Tak przygotowaną zalewę wlewaj do słoików gdzie znajdują się ogórki i mocno zakręć przykrywkami. Zakręcone słoiki przełóż do garnka w którym jest woda i przez 10 minut pasteryzuj. To wszystko!

 

5. Do góry dnem odwróć słoiki, następnie ręcznikiem papierowym przykryj, aż wystygną całkowicie. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!