Jestem pewna, że już od tego momentu tylko w taki sposób będziesz przygotowywała ogórki. Koniecznie musisz spróbować tego sprawdzonego przepisu!
1.Przez kilka godzin w zimnej wodzie mocz umyte oraz z odciętymi końcówkami ogórki. W między czasie możesz umyć oraz wysterylizować słoiki oczywiście z przykrywkami.
2.Do każdego słoika wrzuć 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek pieprzu, parasol kopru oraz 2 liście laurowe. Później ciasno powkładaj ogórki.
3. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj ketchup chili, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Mieszankę doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 10 minut.
4. Tak przygotowaną zalewę wlewaj do słoików gdzie znajdują się ogórki i mocno zakręć przykrywkami. Zakręcone słoiki przełóż do garnka w którym jest woda i przez 10 minut pasteryzuj. To wszystko!
5. Do góry dnem odwróć słoiki, następnie ręcznikiem papierowym przykryj, aż wystygną całkowicie. Życzę smacznego!