Sezon w pełni, czas marynować cukinię. Tak przygotowana przekąska, nie pozwoli o sobie zapomnieć jeszcze długo po zjedzeniu

Sezon w pełni, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Pełna witamin, chrupiąca i aromatyczna, marynowana cukinia, zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.

 

 

Uwaga! Koniecznie przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g młodej cukinii
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 70 g oleju roślinnego
  • mielony czarny pieprz
  • świeże zioła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinię umyj i jeśli jest to duża cukinia – obierz ją ze skórki. Następnie, pokrój ją w cieniutkie plasterki, np. obieraczką do warzyw. Odsącz nadmiar wody na sitku.

 

2. W tym czasie, przygotuj marynatę: Olej słonecznikowy wymieszaj z miodem, dodaj ocet, pieprz, posiekane świeże zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj.

 

3. Odsączoną i odciśniętą cukinię, przełóż do zamykanego pojemnika i zalej marynatą. Zamknij i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!

 

Lekka i chrupiąca przekąska z cukinii, świetnie smakuje samodzielnie lub stanowi idealny dodatek do wszystkich dań mięsnych, szczególnie w upalne, letnie dni. Genialnie prosta i wyśmienita. Smacznego!
error: Content is protected !!