Sezon w pełni, czas marynować cukinię. Tak przygotowana przekąska, nie pozwoli o sobie zapomnieć jeszcze długo po zjedzeniu
Sezon w pełni, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Pełna witamin, chrupiąca i aromatyczna, marynowana cukinia, zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Uwaga! Koniecznie przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie!
SKŁADNIKI:
-
500 g młodej cukinii
-
5-6 ząbków czosnku
-
2 łyżki octu
-
2 łyżki miodu
-
1,5 łyżeczki soli
-
70 g oleju roślinnego
-
mielony czarny pieprz
-
świeże zioła
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię umyj i jeśli jest to duża cukinia – obierz ją ze skórki. Następnie, pokrój ją w cieniutkie plasterki, np. obieraczką do warzyw. Odsącz nadmiar wody na sitku.
2. W tym czasie, przygotuj marynatę: Olej słonecznikowy wymieszaj z miodem, dodaj ocet, pieprz, posiekane świeże zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj.
3. Odsączoną i odciśniętą cukinię, przełóż do zamykanego pojemnika i zalej marynatą. Zamknij i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!