Doskonale komponuje się z tradycyjnym obiadem, jak i samodzielnie na kolację. Jej wykonanie jest proste i przyjemne a smak na pewno skradnie serce niejednemu domownikowi.
• 3 jajka
• ser do smaku (ulubiony rodzaj np. gouda, edam)
• 2 duże marchewki
• majonez lub jogurt/kwaśna śmietana
• sól i pieprz do smaku
• 4 ząbki czosnki
Jajka ugotuj na twardo, poczekaj aż ostygną i je obierz. W czasie gotowania jajek obierz i zetrzyj na tarce dwie duże marchewki, najlepiej na dużych oczkach.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do marchewki. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść w lodówce. Jeśli zauważysz, że marchewka uwolniła trochę soku i już zmiękła, to czas na dodanie soli i pieprzu. Następnie zetrzyj ser lub pokrój go na drobne kawałeczki.
Dodaj do marchewki. Podobnie postępuj z jajkami, także je zetrzyj lub pokrój i dodaj do sałatki. Wszystko wymieszaj z odrobiną majonezu, jogurtu lub śmietany.