Makrela to idealna ryba na grilla- zobacz jak przygotować ją zdrowo i smacznie
Makrela, choć jest dość tłustą rybą, jest wyjątkowo zdrowa. Mięso makreli zawiera potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, wapń i kilkanaście różnych witamin. To jeden z ważniejszych powodów, dla których warto ją jeść.

W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i sokiem z cytryny, zyskuje jeszcze jeden ważny powód.
Pięknie wygląda i świetnie smakuje, oraz idealnie nadaje się na wiosenne grillowanie na łonie natury. Gdyby jednak pogoda nie dopisała, zawsze możesz upiec ją w tradycyjny sposób – w piekarniku.
Bez względu na pogodę, wypróbuj makrelę według tego przepisu, a gwarantuję Ci, że nie oderwiesz się od posiłku. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
3 makrele
-
1 cytryna
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka oleju
-
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
-
0,5 łyżeczki rozmarynu
-
1 łyżeczka tymianku
-
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
-
3-4 liście laurowe
-
szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli dysponujesz świeżą makrelą, dobrze oczyść ją i odetnij głowę.

2. Wymieszaj z solą wszystkie przyprawy i dodaj 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżkę soku z cytryny.
3. Natrzyj dobrze ryby przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.
4. Cytrynę pokrój na pół plasterki i powkładaj do środka makreli wraz z liściem laurowym.

5. Przełóż ryby do pojemnika, przykryj folia spożywczą i marynuj przez co najmniej 30 minut.
6. Przed grillowaniem, wyjmij ze środka cytrynę i liście laurowe. Makrele smaż na ruszcie z każdej strony do miękkości. Pamiętaj, aby często ją przewracać, aby mięso było miękkie, kruche i się nie przypaliło.

7. Podawaj grillowaną makrelę ze świeżymi warzywami, musztardą Dijon lub sosem śmietanowo-czosnkowym. Smacznego!

Grillowana, a także upieczona tradycyjnie w piekarniku makrela, jest bardzo soczysta i delikatna. Mieszanka przypraw w połączeniu z aromatem i zapachem pieczonej ryby, dodają potrawie pikanterii i przyciągają do stołu.
Spróbuj i podziel się przepisem ze znajomymi!