Łosoś pod cebulowo-serową pierzynką – Tak przygotowanej ryby jeszcze nie jadłaś

Nie ukrywam, że wszelkie dania z rybą w roli głównej, są o wiele zdrowsze niż mięsne, dlatego też powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu. A nie ma nic prostszego, niż przygotowanie i upieczenie ryby w piekarniku.

 

W moim przepisie gości łosoś, jednak z powodzeniem i z tak samo pysznym efektem, możesz użyć dowolnej, ulubionej ryby.

 

 

Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i pyszne danie ląduje na Twoim stole. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg łososia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g twardego sera
  • 50 g sera mozzarella
  • 200 g majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować całego fileta łososia. Upewnij się, że nie ma ości, jeśli je zobaczysz-usuń.

 

2. Ułóż fileta na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia. Posyp go solą i pieprzem.

 

3. Obraną cebulę pokrój w piórka i poukładaj je na wierzchu fileta.

 

4. Teraz wymieszaj ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sok z cytryny. Powstałą mieszankę rozprowadź na całej powierzchni ryby.

 

5. Startym drobno serem i mozzarellą, posyp całego fileta z wierzchu.

 

6. Piecz rybę w piekarniku, rozgrzanym do 200° C przez 15 minut, a następnie ustaw tryb piekarnika na grill (jeśli taką funkcję piekarnik posiada) i podpiecz pierzynkę na złoty kolor.

Smacznego!

 

 

Łososia pod pierzynką cebulowo-serową, podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub ryżem i koniecznie z surówką z kiszonej kapusty.
 

error: Content is protected !!