
Zanim zaczniesz robić przetwory, najpierw musisz koniecznie nasycić podniebienie wszystkimi urokami, długo wyczekiwanego lata.
W sezonie letnim, najlepszym deserem jest zimna galaretka ze świeżych owoców, która pod żadnym pozorem nie może równać się ze sklepowymi produktami z dużą ilością cukru.
Przygotowanie tego deseru nie zajmie Ci dużo czasu, a dwuwarstwowy pyszny deser stanie się ulubionym deserem wszystkich domowników w tym sezonie. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej 20 g żelatyny.
2. Umyj truskawki, usuń szypułki i rozgnieć je widelcem lub zblenduj z 4 łyżkami cukru (kilka truskawek zostaw w całości). Pozostałe truskawki pokrój w plasterki.
3. Wymieszaj owoce z rozpuszczoną żelatyną, ostudź i włóż do lodówki na 3 godziny.
4. Zagotuj 150 ml wody i rozpuść w niej pozostałą żelatynę. Dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj. Schłodź i wymieszaj z niskotłuszczową, kwaśną śmietaną.
5. Umyj borówki i wymieszaj ze śmietaną. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma ograniczeń co do rodzaju owoców. Możesz użyć tych, które lubisz najbardziej.
6. Ułóż warstwę śmietany na stężałą galaretkę owocową i pozostaw w lodówce na kolejne 3 godziny.
Oto jak przygotować pyszną, prawdziwą galaretkę z truskawek i borówek. Nic skomplikowanego, a tworzy idealny deser na upalne, letnie dni!
Czasami to nawet lepszy deser, niż ciasto z gorącą herbatą. Smacznego!