Letni Deser z Truskawkami – Pyszna owocowa galaretka z delikatną śmietanową warstwą, nie pozostawi Cię obojętną

Nadchodzące wielkimi krokami lato, to wspaniały czas na świeże, sezonowe owoce i warzywa. Z pewnością wszyscy już zdążyliśmy się za nimi stęsknić. To również idealny czas na to, aby dostarczyć organizmowi świeżej porcji witamin.

 

 

Zanim zaczniesz robić przetwory, najpierw musisz koniecznie nasycić podniebienie wszystkimi urokami, długo wyczekiwanego lata.

W sezonie letnim, najlepszym deserem jest zimna galaretka ze świeżych owoców, która pod żadnym pozorem nie może równać się ze sklepowymi produktami z dużą ilością cukru.
Przygotowanie tego deseru nie zajmie Ci dużo czasu, a dwuwarstwowy pyszny deser stanie się ulubionym deserem wszystkich domowników w tym sezonie. Zatem do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 100 g borówek (lub jagód)
  • 400 ml wrzącej wody

 

PRZYGOTOWANIE

1. Zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej 20 g żelatyny.

2. Umyj truskawki, usuń szypułki i rozgnieć je widelcem lub zblenduj z 4 łyżkami cukru (kilka truskawek zostaw w całości). Pozostałe truskawki pokrój w plasterki.

3. Wymieszaj owoce z rozpuszczoną żelatyną, ostudź i włóż do lodówki na 3 godziny.

4. Zagotuj 150 ml wody i rozpuść w niej pozostałą żelatynę. Dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj. Schłodź i wymieszaj z niskotłuszczową, kwaśną śmietaną.

5. Umyj borówki i wymieszaj ze śmietaną. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma ograniczeń co do rodzaju owoców. Możesz użyć tych, które lubisz najbardziej.

6. Ułóż warstwę śmietany na stężałą galaretkę owocową i pozostaw w lodówce na kolejne 3 godziny.

 

Oto jak przygotować pyszną, prawdziwą galaretkę z truskawek i borówek. Nic skomplikowanego, a tworzy idealny deser na upalne, letnie dni!

Czasami to nawet lepszy deser, niż ciasto z gorącą herbatą. Smacznego!

 

Podziel się tym przepisem ze znajomymi! A nam opowiedz, jak prezentował się na Twoim stole.

error: Content is protected !!