Dietetyczna zapiekanka z kalafiorem – Jej smak podkręca kilka banalnych składników
16 319
Zapiekanka z kalafiora z serem to idealny posiłek dla osób, które liczą kalorie, ale nie chcą jednocześnie rezygnować ze smacznego jedzenia. Co więcej, jest prosta i szybka w przygotowaniu. Nie potrzeba do jej zrobienia żadnych specjalnych sprzętów. Istnieją głosy mówiące, że jest nawet lepsza od pizzy! Idealna na spotkanie ze znajomymi. Dodatkowo kalafior to bomba witaminowa, która zawiera mało kalorii. Nic tylko zajadać się tym zdrowym warzywem. Zatem do dzieła!
Składniki
1 sztuka kalafiora
2 jajka
Pół łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
Sól do smaku
Pieprz czarny mielony do smaku
500 g sera mozzarella
Pietruszka do smaku
Przygotowanie
1. Ścieramy kalafior na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy jajka, oregano, sól, pieprz do smaku oraz czosnek przeciśnięty przez prasę.
2. Ścieramy ser mozzarella, odstawiamy jednocześnie około 100 g, a resztę dodajemy do kalafiora i mieszamy.
3. Kładziemy masę w równej warstwie na natłuszczonej formie do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy zapiekankę, posypujemy zostawioną wcześniej mozzarellą i jeszcze raz wkładamy do piekarnika na kilka minut.
4. Wyjmujemy, kroimy na plastry, posypujemy ziołami i degustujemy najlepiej w towarzystwie przyjaciół.
Podziel się przepisem ze znajomymi i wspólnie cieszcie się smakiem przepysznej zapiekanki kalafiorowej.