Syrop z mniszka lekarskiego- cudowny lek. Sprawdzony przepis.

Przyzwyczailiśmy się, że wszelkiego rodzaju infekcje, stany zapalne leczymy antybiotykami, bądź innymi farmaceutykami powszechnie dostępnymi w aptekach.

 

Mało kto z nas docenia naturalne środki lecznicze, które oferuje nam przyroda i które są w zasięgu naszej ręki. Jednym z nich jest mniszek lekarski. Ten niepozorny, a jakże popularny kwiat, rosnący masowo na łąkach i naszych działkach, traktowany niejednokrotnie jak chwast, ma cudowne właściwości lecznicze.

 

Wystarczy przygotować z niego własny syrop, który będzie idealnym antidotum na grypę, astmę, zapalenia gardła, oskrzeli czy płuc, a nawet na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Prosty przepis na syrop z mniszka lekarskiego

 

Składniki:
  • około 1,5 kg cukru, cukru pudru lub cukru trzcinowego (zamiast cukru możemy dodać w tej samej ilości miód agatowy);
  • około 1,5 kg kwiatów z mniszka lekarskiego;
  • garść liści cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Najważniejszym składnikiem syropu jest mniszek lekarski. Kwiaty mniszka najlepiej zbierać zaraz po deszczu, gdyż są umyte w sposób naturalny. Płukanie kwiatów pod bieżącą wodą wypłukuje z nich część składników odżywczych. Należy też pamiętać, aby roślinę zbierać tylko w miejscach oddalonych od często używanych dróg po to, by nie były zanieczyszczone spalinami, kurzem.

 

Do sporządzenia syropu potrzebne są nam same kwiatostany. Można też oddzielić zielone spody kwiatów, jednak nie jest to konieczne. Tak przygotowane kwiaty pozostawiamy rozłożone w przewiewnym miejscu na około 3 godziny po to, by wyszły z nich owady.

 

W dalszym kroku mieszamy kwiaty z liśćmi cynamonu.

Zmieszane zioło i przyprawę kładziemy na dnie naczynia i przykrywamy cukrem lub miodem. Tak samo robimy z kolejnymi warstwami aż do wykorzystania wszystkich roślin. Końcową, wierzchnią warstwę powinien stanowić cukier (lub miód).

 

Całość przykrywamy dokładnie folią spożywczą i zamykamy gumką wokół naczynia. Powierzchnię folii nakłuwamy w kilku miejscach. Naczynie umieszczamy do fermentacji w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na okres 2-3 tygodni.

 

W celu zapobiegnięcia pleśnieniu produktu 2-3 razy dziennie mieszamy kwiaty z osiadającym na dnie naczynia syropem. Po upływie 3 tygodni dokładnie odlewamy do słoiczka, powstały z kwiatów i cukru, syrop. Słoiczek z syropem umieszczamy w lodówce. Możemy go stosować przez okres roku. Po tym czasie nasz lek traci ważność.

 

Dawkowanie

Dorośli:

  • 3 razy dziennie 1 łyżeczka

Dzieci:

  • 3 razy dziennie po pół łyżeczki

 

Zalety syropu z mniszka lekarskiego

  • wzmocnienie odporności organizmu;
  • leczy kaszel, zapalenie gardła, oskrzeli, zapalenie płuc;
  • łagodzi objawy astmy;
  • ma działanie przeciwwirusowe;
  • łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
  • działa przeciwzapalnie także na skórę;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi.

error: Content is protected !!