Kurczak na kapuście – Genialne i ekspresowe danie obiadowe, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Przepis na kurczaka na kapuście, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które nie boją się eksperymentować w kuchni, ale cenią swój cenny czas spędzony w kuchni na przygotowanie smacznego posiłku dla swoich bliskich.

 

 

Miękki i soczysty kurczak z chrupiącą skórką w towarzystwie kapusty i zapiekane w piekarniku, to szybkie i proste danie z tanich i łatwo dostępnych składników – zachwyci smakiem wszystkich domowników bez wyjątku. Gwarantuję, że ten smak zostanie z Wami na dłużej… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 główka białej kapusty
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • czerwona mielona papryka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Główkę kapusty, pokrój w 2 cm. plastry i poukładaj na blaszce, wysmarowanej olejem.

 

2. Kapustę, oprósz z wierzchu solą, pieprzem i pokładaj na nich udka z kurczaka.

 

3. Przygotuj marynatę: W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (możesz również dodać bazylię i kolendrę). Marynatą, wysmaruj udka z kurczaka na kapuście.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 45 minut na złoty kolor. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco wraz z soczystą, aromatyczną kapustą i w towarzystwie puree z ziemniaków. Smacznego!
error: Content is protected !!