W wielu domach najpopularniejszym produktem jest kurczak. W wielu daniach króluje właśnie kurczak, gdyż na wiele sposobów można go przyrządzić.
Zawsze na każda kieszeń jest propozycja dania z kurczaka. Wspaniałym pomysłem jest przygotowanie fileta z kurczaka pod warzywami, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce! Jako dodatek możesz użyć gotowanych ziemniaków lub ryżu.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Marchew
-
Cebula
-
3 ząbki czosnku
-
4 konserwowe ogórki
-
3 filety z kurczaka
-
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
-
150 g twardego żółtego sera
Dodatkowo: czosnek w proszku, sól, pieprz czarny mielony, olej słonecznikowy, koper (według uznania)
WYKONANIE:
1.Oczyszczonego wcześniej fileta wzdłuż przekrój , specjalną folią spożywczą zakryj każdą część.
2. Według uznania przypraw z obydwu stron solą , pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Przyprawionego kurczaka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
3. Pora przygotować warzywa. Ogórka oraz marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w pół piórka. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż najpierw cebulę z marchewką, a dodaj później ogórki.
4. Do podsmażonych delikatnie warzyw dodaj pieprz, przeciśnięty czosnek przez praskę oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
5.Na przygotowanego kurczaka nakładaj przygotowaną warzywną mieszankę. Piecz przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
6. Nałożone warzywa posyp startym serem. Ponownie włóż do pieczenia na 10 minut.
7. Jako dekoracji użyj umytego oraz posiekanego koperku.
Tak przygotowany filet z kurczaka dobrze smakuje i świetnie wygląda. Mięso pieczone bez dodatków nie jest soczyste, gdyż główna rolę odgrywa przykrycie z warzyw , utrzymuje piękny aromat oraz zapobiega wysychaniu mięsa. Koniecznie spróbuj tego przepisu gdy dbasz o zdrowie i swój cenny czas. Życzę smacznego!