Kruche ciasteczka – Dowiedz się jak w kilka minut przygotować smaczny deser
Czy Wy też macie czasami tak, że nagle nachodzi Was ochota na coś słodkiego? Jeśli taka myśl już nadejdzie, zrobisz wszystko żeby zaspokoić swoje pragnienie… Oczywiście najłatwiej byłoby sięgnąć do szafki po gotowe ciastka, wafelki czy chipsy, jednak ja wolę wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis, dzięki któremu zaspokoję ciasteczkowy głód w kilka minut.
Składniki zapewne zawsze znajdziesz w swojej kuchni, ciasto zagnieciesz w 5 minut i pozostaje tylko poczekać, aż się upieką…
Te ciasteczka są również zbawieniem w przypadku niezapowiedzianych gości. Najlepiej smakują przy filiżance aromatycznej kawy z mlekiem lub do herbaty. Przepis można też dowolnie modyfikować według własnego uznania, a Twoje ciasteczka zawsze będą doskonałe. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
100 g masła
-
2 szklanki mąki
-
1 łyżka kwaśnej śmietany
-
1 jajko
-
pół szklanki cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ze składników, podanych wyżej upieczesz ciasteczka doskonałe, ale zawsze możesz spróbować opcji z dodatkiem cukru waniliowego, skórki cytryny, startym imbirem lub z orzechami.
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozdrobnij miękkie masło widelcem, a następnie utrzyj je z jajkiem.
2. Potem dodaj cukier i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli za bardzo przykleja się do dłoni, po prostu dodaj trochę mąki.
4. Formę przykryj papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe ciasto. Rękoma rozciągnij ciasto na całą powierzchnię formy (ok. 0,5 cm wysokości). Dodatkowo możesz zrobić na powierzchni ulubione wzory, np. widelcem.
5. Piecz ciasto w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 15–20 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto pokrój na zgrabne kawałki. Kiedy wystygną, są gotowe!