Królewski sernik kokosowy – Zawsze gości na moim świątecznym stole, bo nie ma sobie równych.
Uwielbiam oczekiwania na święta, kiedy wigilijne potrawy i świąteczna uczta są już prawie gotowe. Wtedy przychodzi czas na świąteczne wypieki, których przecież nie może zabraknąć.
Jednym z najbardziej wyczekiwanych, jest przepyszny królewski sernik kokosowy, według tego sprawdzonego przepisu. Piekę go od wielu lat i do dziś nie znudził się żadnemu członkowi mojej rodziny. Wręcz przeciwnie, bo pragną go co raz częściej.
Puszysty i delikatny w środku z pysznym kruchym ciastem na zewnątrz. Zawsze wychodzi smaczny, a goście i domownicy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mąka – 250 g
-
Cukier puder – 100 g
-
Masło – 120 g
-
Kwaśna śmietana – 2 łyżki stołowe
-
Żółtko – 1 sztuka
-
Kakao – 2 łyżki stołowe
-
Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
Nadzienie:
-
Twaróg sernikowy – 1 kg ( możesz użyć gotowego z wiaderka)
-
Cukier – 200 g
-
Jajka – 5 sztuk
-
Śmietana 30 % – 400 g
-
Wiórki kokosowe – 60 g
-
Skrobia – 30 g
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Potem, dodaj pokrojone w drobną kostkę miękkie masło.
2. Teraz dodaj żółtko, kwaśną śmietanę i utrzyj najpierw nożem, a potem dłońmi jednolite kruche ciasto.
3. Z gotowego ciasta, uformuj kulkę, podziel na 2 równe części i wstaw do lodówki, owinięte folią spożywczą na godzinę.
4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Przełóż do miski twaróg, dodaj śmietanę i mieszaj mikserem, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
5. W osobnej misce, ubij mikserem jajka, dodaj skrobię i wiórki kokosowe. Na koniec, delikatnie połącz ze sobą składniki łyżką.
6. Schłodzone ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i jedną część ułóż na dnie formy, lekko je dociskając. Teraz wyłóż na całą powierzchnię masę serową i startą, drugą część ciasta.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 1 godzinę.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, jest gotowe. Podziel na porcje i patrz jak znika ze stołu. Smacznego!