Królewski sernik kokosowy – Zawsze gości na moim świątecznym stole, bo nie ma sobie równych.

Uwielbiam oczekiwania na święta, kiedy wigilijne potrawy i świąteczna uczta są już prawie gotowe. Wtedy przychodzi czas na świąteczne wypieki, których przecież nie może zabraknąć.

 

Jednym z najbardziej wyczekiwanych, jest przepyszny królewski sernik kokosowy, według tego sprawdzonego przepisu. Piekę go od wielu lat i do dziś nie znudził się żadnemu członkowi mojej rodziny. Wręcz przeciwnie, bo pragną go co raz częściej.

Puszysty i delikatny w środku z pysznym kruchym ciastem na zewnątrz. Zawsze wychodzi smaczny, a goście i domownicy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka – 250 g
  • Cukier puder – 100 g
  • Masło – 120 g
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki stołowe
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Kakao – 2 łyżki stołowe
  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki

 

Nadzienie:
  • Twaróg sernikowy – 1 kg ( możesz użyć gotowego z wiaderka)
  • Cukier – 200 g
  • Jajka – 5 sztuk
  • Śmietana 30 % – 400 g
  • Wiórki kokosowe – 60 g
  • Skrobia – 30 g

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Potem, dodaj pokrojone w drobną kostkę miękkie masło.

2. Teraz dodaj żółtko, kwaśną śmietanę i utrzyj najpierw nożem, a potem dłońmi jednolite kruche ciasto.

 

3. Z gotowego ciasta, uformuj kulkę, podziel na 2 równe części i wstaw do lodówki, owinięte folią spożywczą na godzinę.

4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Przełóż do miski twaróg, dodaj śmietanę i mieszaj mikserem, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

 

5. W osobnej misce, ubij mikserem jajka, dodaj skrobię i wiórki kokosowe. Na koniec, delikatnie połącz ze sobą składniki łyżką.

6. Schłodzone ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i jedną część ułóż na dnie formy, lekko je dociskając. Teraz wyłóż na całą powierzchnię masę serową i startą, drugą część ciasta.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 1 godzinę.

 

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, jest gotowe. Podziel na porcje i patrz jak znika ze stołu. Smacznego!

 

Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!