Łatwa i szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca zupa, to idealne pierwsze danie dla wszystkich domowników. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Żeberka wieprzowe, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryła. Doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, dokładnie umyj żeberka pod bieżącą wodą i przełóż je do czystego garnka.
2. Zalej je 2,5 l wody i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.
3. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę, obraną i umytą marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i serek topiony, pokrój w drobną kostkę.
4. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulę na złoty kolor, potem dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze przez kolejne 2 minuty.
5. Ugotowane żeberka wyjmij z garnka, oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Do ciągle gotującego się bulionu z żeberek, dodaj ziemniaki i ryż. Gotuj przez 15 minut.
6. Po tym czasie, dodaj zielony groszek i pokrojone mięso z żeberek. Zagotuj.
7. Teraz dodaj marchewkę z cebulą, liść laurowy i serek topiony. Dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj przez 15 minut.
8. Na koniec dodaj posiekany koperek, zamieszaj i zdejmij z ognia. Pozostaw pod przykryciem przez ok 5 minut. Gotowe!