Kremowa zupa z zielonym groszkiem o boskim smaku, to prawdziwy hit na moim stole

Smak tej zupy, doskonale pamiętam z dzieciństwa. Aromatyczna, lekka i pożywna kremowa zupa, zazwyczaj poprzedzała równie pyszne, ale delikatne drugie danie w postaci naleśników lub racuchów.

 

 

Łatwa i szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca zupa, to idealne pierwsze danie dla wszystkich domowników. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 200 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 g groszku konserwowego
  • 200 g serka topionego śmietankowego w kostce
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żeberka wieprzowe, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryła. Doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, dokładnie umyj żeberka pod bieżącą wodą i przełóż je do czystego garnka.

2. Zalej je 2,5 l wody i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.

 

3. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę, obraną i umytą marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i serek topiony, pokrój w drobną kostkę.

4. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulę na złoty kolor, potem dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze przez kolejne 2 minuty.

 

5. Ugotowane żeberka wyjmij z garnka, oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Do ciągle gotującego się bulionu z żeberek, dodaj ziemniaki i ryż. Gotuj przez 15 minut.

6. Po tym czasie, dodaj zielony groszek i pokrojone mięso z żeberek. Zagotuj.

 

7. Teraz dodaj marchewkę z cebulą, liść laurowy i serek topiony. Dopraw solą i pieprzem do smaku, gotuj przez 15 minut.

8. Na koniec dodaj posiekany koperek, zamieszaj i zdejmij z ognia. Pozostaw pod przykryciem przez ok 5 minut. Gotowe!

 

Podziel się tym przepisem ze znajomymi. Smacznego!

error: Content is protected !!