Zmieszanie tych dwóch składników spowodowało, że kotlety z kurczaka stały się hitem kulinarnym w naszym domu. Ty też możesz ich skosztować
Kotlety z kurczaka są niezwykle kruche i wyszukane w smaku, Twoje podniebienie zachwyci się nimi. Staną się ulubioną potrawą Twojej rodziny, łącznie z niejadkami. Do fanów potrawy dołączą Twoi przyjaciele, którzy do końca nie będą pewni składników potrawy.
Kotlety z kurczaka z chlebem polecamy jako świąteczną potrawę, nie napracujesz się !
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
190 gr chleba
125 gr masła
250 ml mleka
50 gr mąki pszennej
sól oraz pieprz czarny zmielony do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od usunięcia skórki z chleba. Następnie, miąższ siekamy na drobne kawałki, które zalewamy potem mlekiem, ewentualnie śmietanką. Czekamy, aż nasiąkną płynem.
Filet z kurczaka mielimy przez maszynkę do mięsa. Przygotowane w ten sposób mięso dokładnie mieszamy z roztopionym masłem, namoczonym chlebem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Tak powstałą masę dokładnie mieszamy, aż będzie gładka. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce- najlepiej do lodówki, na około 20 minut.
Gdy masa zrobi się twardsza, zaczynamy formować małe, okrągłe kotlety. Każdy obtaczamy dokładnie w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe wykładamy na półmiski i podajemy głodnym nowych smaków gościom oraz domownikom.
Nam się udało, spróbuj i Ty. Podziel się tym przepisem z innymi.