Kotlety mielone to z pozoru zwykłe danie, które przygotowujesz stojąc przy rozgrzanej patelni. Mam sposób, który nie tylko zaoszczędzi twój cenny czas, ale również pomoże ci zadbać o zdrową dietę.
Przygotowane według tego przepisu kotlety, układasz wszystkie na blaszce i bez kropli oleju wkładasz do piekarnika. Łatwo, szybko i tanio pyszne, miękkie, zdrowe i soczyste kotlety lądują na talerzach twoich bliskich. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
300 g mięsa wieprzowego
-
200 g mięsa wołowego
-
0,5 łyżki stołowej mleka
-
3 kromki białego chleba
-
2 jajka
-
1 cebula
-
2 małe ziemniaki
-
3 ząbki czosnku
-
sól i pieprz do smaku
-
ulubione zioła
-
200 ml kwaśnej śmietany do sosu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso wieprzowe i wołowe wraz z cebulą zmiel w maszynce do mięsa.
2. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte ziemniaki, jajka, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj.
4. Namoczony wcześniej w mleku chleb odciśnij i zmiel blenderem.
5. Wymieszaj chleb z mięsem, dodaj ulubione, posiekane zioła. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę kaszy manny lub mąki.
6. Włóż mięso do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Mięso uzyska głębszy smak przypraw i lepiej podda się formowaniu.
7. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia poukładaj kotleciki obok siebie. Będzie ci łatwiej, kiedy dłonie będą mokre.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.
Kotlety będą jeszcze smaczniejsze, kiedy zapieczesz je w pysznym, kremowym sosie własnej roboty. Szklankę kwaśnej śmietany wymieszaj z odrobiną wody i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowym sosem zalej kotleciki na 5-10 min. przed końcem pieczenia.