Kotleciki z dodatkiem ryżu- Chętnie każdy skosztuje soczystych oraz delikatnych w pysznym sosie kotlecików.
Czy jest coś lepszego od soczystego oraz delikatnego mięsa w pięknie pachnącym sosie? Na pewno uśmiechnięte buzie Twojej rodziny, która zajada się pysznym daniem. Koniecznie musisz spróbować!
NA FARSZ POTRZEBNE SKŁADNIKI:
-
Ziemniak
-
Pół kg wołowiny (wieprzowina również może być)
-
Kromka chleba
-
Cebula
-
Łyżeczka soli
-
Pęczek pietruszki
-
Pół łyżeczki pieprzu czarnego
-
Pół łyżki stołowej surowego ryżu
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PANIEROWANIE ORAZ SMAŻENIE
-
4 łyżki kaszy manny
-
2 jajka
-
Pół łyżki stołowej oleju z oliwek ( albo słonecznikowy)
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA SOS:
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 ząbki czosnku
-
2,5 łyżki stołowe drobiowego bulionu
-
Łyżeczka kurkumy
-
Szczypta czarnego mielonego pieprzu
-
Pół łyżeczki soli
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym mięso, potem w maszynce do mięsa je zmiel.
2.Na drobnych oczkach zetrzyj ziemniaka (zastąpić go możesz cukinią).
3.W wodzie namocz bez skórki kromkę chleba, później nadmiar wody odciśnij. Cebulę wraz z natką pietruszki zmiel za pomocą blendera.
4.Mięso mielone wymieszaj w dużej misce z surowym ryżem, namoczonym chlebem, startym ziemniakiem oraz cebulą z natka pietruszki.
5.Do smaku przypraw pieprzem oraz solą.
6.Z przygotowanego mięsa zacznij formować małe kotleciki (podczas smażenia one trochę urosną).
7.Uformowane kotlety namocz w jajku, a później obtocz w kaszy mannie.
8.Na patelni rozgrzej olej i smaż gotowe kotleciki z obydwu stron na złoty kolor.
9.Na ręczniku papierowym odsącz nadmiar tłuszczu.
10. Do wrzenia doprowadź 3-4 łyżki oleju w garnku, następnie dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie i przez minutę na małym ogniu gotuj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, a gorącym bulionem zalej na końcu. Do smaku przypraw solą oraz pieprzem , i przez kolejnych kilka minut gotuj.
11.Do garnka przełóż kotleciki, gotuj przez 35-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas polewaj sosem kotleciki podczas gotowania.
12.Przygotowane danie zdejmij z ognia, następnie na 10-15 minut odstaw pod przykryciem. To wszystko!
Gotowe danie z kotlecików oraz aromatycznego sosu podawaj ze świeżym chlebem lub ryżem oraz pysznymi surówkami ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!