Kotleciki z dodatkiem ryżu- Chętnie każdy skosztuje soczystych oraz delikatnych w pysznym sosie kotlecików.

Czy jest coś lepszego od soczystego oraz delikatnego mięsa w pięknie pachnącym sosie? Na pewno uśmiechnięte buzie Twojej rodziny, która zajada się pysznym daniem. Koniecznie musisz spróbować!

 

NA FARSZ POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • Ziemniak
  • Pół kg wołowiny (wieprzowina również może być)
  • Kromka chleba
  • Cebula
  • Łyżeczka soli
  • Pęczek pietruszki
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • Pół łyżki stołowej surowego ryżu

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PANIEROWANIE ORAZ SMAŻENIE
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • Pół łyżki stołowej oleju z oliwek ( albo słonecznikowy)

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki stołowe drobiowego bulionu
  • Łyżeczka kurkumy
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • Pół łyżeczki soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym mięso, potem w maszynce do mięsa je zmiel.

 

2.Na drobnych oczkach zetrzyj ziemniaka (zastąpić go możesz cukinią).

3.W wodzie namocz bez skórki kromkę chleba, później nadmiar wody odciśnij. Cebulę wraz z natką pietruszki zmiel za pomocą blendera.

4.Mięso mielone wymieszaj w dużej misce z surowym ryżem, namoczonym chlebem, startym ziemniakiem oraz cebulą z natka pietruszki.

5.Do smaku przypraw pieprzem oraz solą.

6.Z przygotowanego mięsa zacznij formować małe kotleciki (podczas smażenia one trochę urosną).

7.Uformowane kotlety namocz w jajku, a później obtocz w kaszy mannie.

 

8.Na patelni rozgrzej olej i smaż gotowe kotleciki z obydwu stron na złoty kolor.

9.Na ręczniku papierowym odsącz nadmiar tłuszczu.

 

10. Do wrzenia doprowadź 3-4 łyżki oleju w garnku, następnie dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie i przez minutę na małym ogniu gotuj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, a gorącym bulionem zalej na końcu. Do smaku przypraw solą oraz pieprzem , i przez kolejnych kilka minut gotuj.

 

 

11.Do garnka przełóż kotleciki, gotuj przez 35-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas polewaj sosem kotleciki podczas gotowania.

12.Przygotowane danie zdejmij z ognia, następnie na 10-15 minut odstaw pod przykryciem. To wszystko!

 

Gotowe danie z kotlecików oraz aromatycznego sosu podawaj ze świeżym chlebem lub ryżem oraz pysznymi surówkami ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!