Kokosanki – Pyszny, delikatny i dietetyczny deser bez pieczenia. Na jednej się nie zatrzymasz.
5 575
Z tym deserem możesz rozpieszczać się nawet codziennie, a twoja sylwetka na tym nie ucierpi.
Deser jest lekki, delikatny i puszysty, a także miękki i zarazem lekko chrupiący. Nie zawiera dużej ilości cukru i najważniejsze, że przygotujesz go szybko i łatwo!
Kokosanki według tego przepisu nie wymagają pieczenia, w 5 minut pyszne ciasteczka lądują na twoim talerzu. Twoi bliscy podziękują Ci za taką przyjemność. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
500 ml kwaśnej śmietany (15% tłuszczu)
70 g cukru pudru
60 g wiórków kokosowych
130 ml wody
20 g żelatyny
5 g cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, stale mieszając.
2. W wygodnej misce, wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
3. Dodaj wiórki kokosowe, a następnie cienkim strumieniem wlewaj rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze ciepła). Nie przerywaj mieszania.
4. Przełóż masę do formy (mam wymiary 20 x 27 cm). Formy nie smaruj tłuszczem.
5. Rozprowadź masę równomiernie w formie, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
6. Wyjmij deser z lodówki. Pokrój na kawałki i wyłóż na talerz.
7. To wszystko, pyszna i delikatna Kokosanka jest gotowa. Smacznego!
Domowe słodycze są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Doskonale przecież znasz ich skład.
Delikatna i niezwykle pyszna, domowa kokosanka świetnie zastąpi również każdą przekąskę w podróży. Bez problemu możesz zapakować ją na drogę.
Przygotowanie naszej kokosanki nie zajmuje dużo czasu, a same składniki są łatwo dostępne i tanie. Nie zawiera cukru, więc bez wyrzutów sumienia możesz zajadać się nimi, kiedy tylko masz na to ochotę.