Kokosanki – Pyszny, delikatny i dietetyczny deser bez pieczenia. Na jednej się nie zatrzymasz.

Z tym deserem możesz rozpieszczać się nawet codziennie, a twoja sylwetka na tym nie ucierpi.

 

Deser jest lekki, delikatny i puszysty, a także miękki i zarazem lekko chrupiący. Nie zawiera dużej ilości cukru i najważniejsze, że przygotujesz go szybko i łatwo!

 

Kokosanki według tego przepisu nie wymagają pieczenia, w 5 minut pyszne ciasteczka lądują na twoim talerzu. Twoi bliscy podziękują Ci za taką przyjemność. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 500 ml kwaśnej śmietany (15% tłuszczu)
  • 70 g cukru pudru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 130 ml wody
  • 20 g żelatyny
  • 5 g cukru waniliowego

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, stale mieszając.

 

2. W wygodnej misce, wymieszaj śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

 

3. Dodaj wiórki kokosowe, a następnie cienkim strumieniem wlewaj rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze ciepła). Nie przerywaj mieszania.

 

4. Przełóż masę do formy (mam wymiary 20 x 27 cm). Formy nie smaruj tłuszczem.

 

5. Rozprowadź masę równomiernie w formie, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.

 

6. Wyjmij deser z lodówki. Pokrój na kawałki i wyłóż na talerz.

 

7. To wszystko, pyszna i delikatna Kokosanka jest gotowa. Smacznego!

 

 

Domowe słodycze są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Doskonale przecież znasz ich skład.
Delikatna i niezwykle pyszna, domowa kokosanka świetnie zastąpi również każdą przekąskę w podróży. Bez problemu możesz zapakować ją na drogę.

 

 

Przygotowanie naszej kokosanki nie zajmuje dużo czasu, a same składniki są łatwo dostępne i tanie. Nie zawiera cukru, więc bez wyrzutów sumienia możesz zajadać się nimi, kiedy tylko masz na to ochotę.

error: Content is protected !!