Danie przygotujesz szybko z tanich, łatwo dostępnych produktów i zawsze wyjdzie wyjątkowo smaczne. A chwilę wolnego czasu, podczas oczekiwania, wykorzystaj na zasłużony odpoczynek po ciężkim dniu w pracy. Do dzieła!
1. Mięso zmiel z cebulką w maszynce do mięsa, potem dodaj jajko i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
2. Z masy mięsnej, uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego w łupince.
Klopsiki mięsne gotowe, czas na kulki ziemniaczane
3. Ser żółty pokrój w kostkę, obierz czosnek. Do gorących, ugniecionych na gładkie puree ziemniaków dodaj masło, sól, pieprz, i jajko. Dokładnie wymieszaj.
4. Z masy ziemniaczanej, uformuj kulki wielkości klopsików i w środek każdej ziemniaczanej kulki włóż kostkę sera.
5. Poukładaj naprzemiennie klopsiki i kulki ziemniaczane w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Między klopsiki powtykaj ząbki czosnku.
5. Całość wysmaruj z wierzchu olejem i posyp posiekanymi ziołami, np. tymiankiem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut. Gotowe!