Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami – Genialne danie obiadowe, które pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie

Klopsiki z kulkami ziemniaczanymi według tego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom oryginalnych dań mięsnych, prostych i szybkich w przygotowaniu.

Danie przygotujesz szybko z tanich, łatwo dostępnych produktów i zawsze wyjdzie wyjątkowo smaczne. A chwilę wolnego czasu, podczas oczekiwania, wykorzystaj na zasłużony odpoczynek po ciężkim dniu w pracy. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI DO KLOPSIKÓW:
  • 400g chudego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • średnia cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

 

 

SKŁADNIKI DO KULEK ZIEMNIACZANYCH:
  • 450g gorącego puree ziemniaczanego
  • 1 jajko
  • 100g twardego żółtego sera
  • 8-10 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • pieprz, sól do smaku i tymianek do posypania
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso zmiel z cebulką w maszynce do mięsa, potem dodaj jajko i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

 

2. Z masy mięsnej, uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego w łupince.

Klopsiki mięsne gotowe, czas na kulki ziemniaczane

 

3. Ser żółty pokrój w kostkę, obierz czosnek. Do gorących, ugniecionych na gładkie puree ziemniaków dodaj masło, sól, pieprz, i jajko. Dokładnie wymieszaj.

 

4. Z masy ziemniaczanej, uformuj kulki wielkości klopsików i w środek każdej ziemniaczanej kulki włóż kostkę sera.

5. Poukładaj naprzemiennie klopsiki i kulki ziemniaczane w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Między klopsiki powtykaj ząbki czosnku.

 

5. Całość wysmaruj z wierzchu olejem i posyp posiekanymi ziołami, np. tymiankiem.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Smaczne, sycące i aromatyczne danie, nie będzie musiało na nikogo czekać. Twoi bliscy, skuszeni aromatem roznoszącym się w całym domu, sami przybiegną do stołu. Najlepiej smakują w towarzystwie surówki z świeżych warzyw lub z buraczkami. Smacznego!

error: Content is protected !!