Ciasto kawowe – Pyszne, ekspresowe ciasto bez pieczenia. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Smak tego ciasta urzekł już całą moją rodzinę i wszystkich znajomych. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto kawowe z oryginalnymi dodatkami, pokocha każdy od pierwszego kęsa. Idealny deser do filiżanki gorącej, aromatycznej kawy lub herbaty i to bez pieczenia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

 

SKŁADNIKI:
  • 160 g herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 750 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru brzozowego
  • 5 łyżek kawy zbożowej
  • 90 g ekspandowanego ziarna orkiszu
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • garść płatków migdałowych
  • łyżeczka masła do posmarowania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wysokiej miski, wlej schłodzoną śmietanę, dodaj serek mascarpone, kawę zbożową i cukier brzozowy. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. Następnie dodaj 70 g orkiszu, amarantus i pokrojone orzechy nerkowca. Wymieszaj.

 

3. Formę o średnicy ok. 26cm., wysmaruj masłem, a ich dno pokryj połową herbatników.

4. Teraz wyłóż połowę masy. Rozprowadź na całą powierzchnię i ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie resztę masy, wygładź na całej powierzchni.

 

5. Wierzch ciasta posyp pozostałym orkiszem i płatkami migdałowymi.

6. Przed podaniem, ciasto należy schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc), smacznego!

error: Content is protected !!