Dobrze wszyscy znamy powiedzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trudno się z tym nie zgodzić, a zwolennicy prawidłowego odżywiania, przekonali się już, że kasza jaglana dostarcza nam sporego ładunku mocy i energii na całą pierwszą połowę dnia.
Kasza jaglana jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale dzięki sporej zawartości retinolu, tokoferolu, witamin z grupy B, pomaga nam skutecznie radzić sobie z chronicznym zmęczeniem i uodpornić się na stresujące sytuacje. Kasza jaglana zawiera również 10 z 12 aminokwasów mleka matki, dlatego warto podawać ją na śniadanie szczególnie małym dzieciom.
Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia śniadania, nie mówiąc już o kaszy jaglanej, zacznij od małych i smacznych śniadaniowych porcji. Kasza jaglana w piekarniku z jajkiem to właśnie jedno z takich dań. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś kaszy jaglanej, najwyższy czas wypróbować ją, po przygotowaniu według tego sprawdzonego przepisu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
250 g kaszy jaglanej
-
2 jajka
-
250 ml mleka
-
1 łyżka cukru
-
0,25 łyżeczki Soli
-
1 jajko
-
30 g masła
PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie opłucz kaszę pod bieżącą, ciepłą wodą i przełóż ją do garnka. Potem, zalej czystą wodą i gotuj przez 7-10 minut.
2. Posól do smaku i przełóż na sitko, a następnie opłucz pod bieżącą wodą.
3. Teraz przełóż kaszę jaglaną do formy lub naczynia żaroodpornego.
4. Ubij jajko z cukrem, potem dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
5. Zalej kaszę mieszanką jajka z mlekiem w formie i przemieszaj, aby była rozprowadzona na całej powierzchni.
6. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut pod przykrywką lub folią aluminiową w temperaturze 200 stopni.
7. 5 minut przed końcem pieczenia, zdejmij przykrywkę i piecz do uzyskania apetycznej złocistobrązowej skórki. Niektórzy twierdzą wręcz, że to najsmaczniejsza część śniadania.
Do tak przygotowanej kaszy jaglanej, przed pieczeniem możesz również dodać rodzynki lub suszone morele. To idealne i pożywne śniadanie dla całej rodziny, doceni nawet najbardziej wybredny smakosz.