Karmelizowana dynia – Zdrowa i smaczna przekąska dla każdego. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut

Zawsze lepiej jest zjeść zdrowy deser, przygotowany samodzielnie ze sprawdzonych i dobrej jakości produktów, niż zakupionych w pobliskim markecie i wątpliwej jakości.

 

Ponieważ sezon dyniowy trwa, karmelizowana jej wersja przychodzi Ci z pomocą. Pyszna, zdrowa i lekka przekąska dla całej rodziny, która łączy ze sobą przekąskę ze smacznym deserem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Dynia 400 g
  • Cukier 100 g
  • Orzechy włoskie 50g
  • Kwasek cytrynowy do smaku
  • Masło

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię obierz ze skórki, wydrąż pestki i włókna. Następnie, pokrój ją w kosteczkę wielkości 2-3 cm.

2. Podziel dynię na 3 części i w wygodnej misce, układaj warstwami najpierw dynię, posyp ją cukrem i skrop kilkoma kroplami cytryny, a następnie w tej samej kolejności pozostałe dwie warstwy.

3. Wstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wtedy dynia, dobrze przejdzie smakiem przypraw.

 

4. Po tym czasie, przełóż dynię do wysmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 1 godzinę. Gotowe!

 

Przed podaniem, pozwól jej wystygnąć i posyp prażonymi orzechami włoskimi, orzechami nerkowca lub migdałami. Możesz również dodać trochę miodu, wtedy dynia będzie nieco słodsza. Smacznego!
error: Content is protected !!