Ponieważ sezon dyniowy trwa, karmelizowana jej wersja przychodzi Ci z pomocą. Pyszna, zdrowa i lekka przekąska dla całej rodziny, która łączy ze sobą przekąskę ze smacznym deserem. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Dynię obierz ze skórki, wydrąż pestki i włókna. Następnie, pokrój ją w kosteczkę wielkości 2-3 cm.
2. Podziel dynię na 3 części i w wygodnej misce, układaj warstwami najpierw dynię, posyp ją cukrem i skrop kilkoma kroplami cytryny, a następnie w tej samej kolejności pozostałe dwie warstwy.
3. Wstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wtedy dynia, dobrze przejdzie smakiem przypraw.
4. Po tym czasie, przełóż dynię do wysmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 1 godzinę. Gotowe!