Kapusta połączona z mięsem mielonym- szybki w wykonaniu i pyszny obiad.

Zjesz pyszne danie z mięsa mielonego połączonego z kapustą. Przepis ten jest bardzo szybki, smaczny a przede wszystkim tani. Wszyscy w mojej rodzinie się nim zajadają u Ciebie też tak będzie.

 

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI ( porcja na 12 sztuk):
  • 300 gram kapusty
  • 150 gram mięsa mielonego
  • Gram cebuli
  • Jajko
  • 2 łyżki śmietany( ewentualnie majonezu )
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 gałązki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ pieprzu mielonego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.  Kapustę i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli chcesz to posiekaj nożem , ale kapusta musi być bardzo drobno posiekana. Włóż do głębokiej miski posiekane warzywa. Zalej wrzątkiem i odstaw na około 2 minuty.

2. Po tym czasie odsącz cebulę i kapustę z wody. Do miski dodaj mięso mielone i posikaną pietruszkę .

 

3. Dodaj kwaśna śmietanę oraz jajko i pozostałe składniki czyli, pieprz, sól, mąkę oraz sodę. Wszystkie składniki wymieszaj rękoma.

4. Z uzyskanej masy formuj małe kotleciki. Układaj je na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Uformowane kotleciki włóż do piekarnika na około 30 minut. Poczekaj do momentu zarumienienia.

 

Po wyjęciu z piekarnika polej je ulubionym sosem lub posmaruj masłem. Idealnie pasują do pieczonych ziemniaków i surówki. Smacznego!

error: Content is protected !!