Kapusta w cieście – Jestem pewna, że tak przygotowanej jeszcze nigdy nie jadłaś

Pyszne i szybkie śmietanowe ciasto z kapustą, to świetny obiadowy posiłek lub lekka kolacja na ciepło.

 

 

Moje pociechy ją uwielbiają, więc często gości na moim stole. W kilka minut, zaskocz rodzinkę smacznym posiłkiem i pamiętaj, że zawsze możesz dodać coś od siebie…

 

SKŁADNIKI

  • 600 g kapusty
  • 125 g masła
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól do smaku, proszek do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE

1. Pokrój drobno kapustę i posól ją.

2. Dodaj do niej roztopione masło i olej, całość wymieszaj.

 

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.

4. Równomiernie, na całej powierzchni rozłóż pokrojoną kapustę.

 

5. Teraz, wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj proszek do pieczenia, sól i jajka. Wymieszaj dokładnie na jednolitą, gładką masę. Zamiast kwaśnej śmietany i majonezu możesz użyć 100 ml kefiru.

 

6. Następnie dodaj przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozłóż ciasto równomiernie na wierzchu kapusty.

 

7. Piecz kapustę pod pierzynką w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Podawaj na gorąco. Smacznego!

 

 

Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych składników, według własnego uznania. Ja eksperymentowałam z ziemniakami, rybą, mięsem mielonym i grzybami … Za każdym razem, zachwyciłam domowników wyjątkową odsłoną…

error: Content is protected !!