Jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki. Lepiej zrób podwójną porcję, bo wychodzą bardzo smacznie

Aby móc w pełno korzystać z dobroczynnych właściwości i wartości prozdrowotnych śliwek również zimą, warto je zakonserwować w naturalny sposób.

 

 

Kandyzowane śliwki nie tylko zachowują większość swoich witamin, ale także posiadają bardzo ciekawy smak – niczym słodziutka marmolada z delikatną nutą kwaskowatości. Sprawdź poniżej, w jaki sposób możesz przygotować kandyzowane śliwki samodzielnie w domu, wykorzystując do ich konserwacji jedynie cukier i kwasek cytrynowy.

 

 

Składniki:

  • śliwki bez pestek – 4 kg
  • cukier – 1,5 kg
  • woda – 1 szklanka
  • kwasek cytrynowy – 0,5 łyżeczki

 

Sposób wykonania:

Śliwki umyj, a następnie usuń z nich pestki przy pomocy noża. Do rondelka wsyp cukier i zalej go wodą, zagotuj.  Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej owoce.

 

 

Zmniejsz ogień, gotuj całość przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij śliwki używając w tym celu łyżki cedzakowej, natomiast powstały syrop gotuj dalej do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Następnie odstaw go do ostygnięcia.

 

 

Owoce umieść ponownie w ostudzonym syropie i podgrzej na małym ogniu.  Po pewnym czasie przełóż śliwki na durszlak. Powtórz ten proces kilka razy, aż owoce staną się miękkie i błyszczące. Przy ostatniej turze dodaj do syropu kwasek cytrynowy.

error: Content is protected !!