Kalafior smażony w Cieście – Dla wszystkich, którym znudziła się jego tradycyjna wersja.
7 449
Rewelacyjna przekąska, na którą moje dzieci zawsze czekają z niecierpliwością. Pyszne, jeszcze gorące i chrupiące kawałki znikają natychmiast po usmażeniu. A najciekawsze jest to, że nigdy nie przepadały za kalafiorem…
Od kilku lat smażę kalafiora w cieście regularnie. Łatwe i szybkie przygotowanie pysznej przekąski, przekona również Was. Jeśli znudziła Ci się wersja kalafiora z bułką tartą, ten przepis jest dla Ciebie!
Jak tylko zaczynam smażyć, moje dzieci siedzą przy kuchennym stole z widelcami w rękach. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 średnia główka kalafiora
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
1 duże jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
olej roślinny
PRZYGOTOWANIE
1. Do smażenia, wybierz główkę kalafiora o jednolitym kolorze (żółtawy, śnieżnobiały lub lekko zielony, ale bez ciemnych plam). Musi być twardy i ścisły.
2. Następnie przygotuj ciasto. Ubij mąkę, jajko i piwo trzepaczką. Posól i popieprz do smaku. Dzięki piwu uzyskuje się złotą i chrupiącą skórkę.
3. Podziel kalafior na średnie różyczki.
4. Zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj przez 5-7 minut. Bardzo ważne jest to, aby się nie rozgotował.
5. Po ugotowaniu, odcedź je przez sitko. Podczas gdy kalafior stygnie, podgrzej głęboką patelnię. Wlej olej do wysokości ok. 1 cm. Obtocz każdy kwiatostan w cieście.
6. Smaż różyczki ze wszystkich stron na złoty kolor.
7. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.