Kalafior smażony w Cieście – Dla wszystkich, którym znudziła się jego tradycyjna wersja.

Rewelacyjna przekąska, na którą moje dzieci zawsze czekają z niecierpliwością. Pyszne, jeszcze gorące i chrupiące kawałki znikają natychmiast po usmażeniu. A najciekawsze jest to, że nigdy nie przepadały za kalafiorem…

 

 

Od kilku lat smażę kalafiora w cieście regularnie. Łatwe i szybkie przygotowanie pysznej przekąski, przekona również Was. Jeśli znudziła Ci się wersja kalafiora z bułką tartą, ten przepis jest dla Ciebie!
Jak tylko zaczynam smażyć, moje dzieci siedzą przy kuchennym stole z widelcami w rękach. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 średnia główka kalafiora
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 duże jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej roślinny

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do smażenia, wybierz główkę kalafiora o jednolitym kolorze (żółtawy, śnieżnobiały lub lekko zielony, ale bez ciemnych plam). Musi być twardy i ścisły.
2. Następnie przygotuj ciasto. Ubij mąkę, jajko i piwo trzepaczką. Posól i popieprz do smaku. Dzięki piwu uzyskuje się złotą i chrupiącą skórkę.

 

3. Podziel kalafior na średnie różyczki.

 

4. Zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj przez 5-7 minut. Bardzo ważne jest to, aby się nie rozgotował.

 

5. Po ugotowaniu, odcedź je przez sitko. Podczas gdy kalafior stygnie, podgrzej głęboką patelnię. Wlej olej do wysokości ok. 1 cm. Obtocz każdy kwiatostan w cieście.

 

6. Smaż różyczki ze wszystkich stron na złoty kolor.

 

7. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

 

Smacznego!

error: Content is protected !!