Kakaowa „Kanapka” – Delikatne i lekkie ciasto z pysznym, serowym nadzieniem i smakowitymi dodatkami.

Początkowo był to tylko sprytny sposób na to, aby przemycić do codziennej diety moich dzieci twaróg. Nie przepadały za nim, a wszyscy doskonale wiemy, jak wiele zdrowotnych właściwości posiada.

 

Tak powstał zdrowy i pyszny deser, który regularnie piekę już od wielu lat i do dziś znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 1,5 szklanki
  • Twaróg 500 g
  • Masło 130 g
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Kakao 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 2 opakowania
  • Skórka starta z cytryny do smaku
  • Rodzynki 0,5 szklanki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, wlej 100 g roztopionego masła, cukier, jedno opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżkę kakao i dobrze wymieszaj składniki.

 

2. Teraz, dodaj jajko i na samym końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto (nie powinno kleić się do rąk).

 

3. Podziel ciasto na 3 części, jedną zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.

4. Formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm., wysmaruj masłem i wyłóż 2/3 części ciasta równomiernie, na całej powierzchni.

 

5. Do miski, przełóż drobno zmielony twaróg, dodaj pozostałe 30 g roztopionego masła i oddzielone od białka żółtka z 3 jaj. Białka umieść w lodówce.

 

5. Teraz dodaj pozostały cukier, rodzynki i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

6. Gotową masę serową, wyłóż równomiernie na warstwie ciasta i wygładź. Na wierzch, zetrzyj na tarce o grubych oczkach mrożone wcześniej ciasto.

7. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.

 

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, jest gotowe!

 

Do serowego nadzienia kakaowej „Kanapki”, możesz również dodać kandyzowane lub suszone owoce i orzechy. Wszystko zależy od tego, co Ty i Twoja rodzina lubicie w cieście najbardziej. Smacznego!

error: Content is protected !!