Tak powstał zdrowy i pyszny deser, który regularnie piekę już od wielu lat i do dziś znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do miski, wlej 100 g roztopionego masła, cukier, jedno opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżkę kakao i dobrze wymieszaj składniki.
2. Teraz, dodaj jajko i na samym końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto (nie powinno kleić się do rąk).
3. Podziel ciasto na 3 części, jedną zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
4. Formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm., wysmaruj masłem i wyłóż 2/3 części ciasta równomiernie, na całej powierzchni.
5. Do miski, przełóż drobno zmielony twaróg, dodaj pozostałe 30 g roztopionego masła i oddzielone od białka żółtka z 3 jaj. Białka umieść w lodówce.
5. Teraz dodaj pozostały cukier, rodzynki i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Gotową masę serową, wyłóż równomiernie na warstwie ciasta i wygładź. Na wierzch, zetrzyj na tarce o grubych oczkach mrożone wcześniej ciasto.
7. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, jest gotowe!