Doświadczona gospodyni podpowie Ci jak skutecznie dusić mięso, aby jego smak był soczysty i rozpływał się w ustach

Na rodzinny obiad idealnie pasuje duszona wołowina w sosie jogurtowym z dodatkiem pieczarek. Mięso ma delikatny smak, a dodatek pieczarek daje aromatu.

 

Zamiast pieczarek możesz dodać np. kurki. Najważniejsze żeby były świeże. Jako uzupełnienie dania możesz ugotować ryż, makaron kaszę lub zrobić puree. To do roboty.

 

Przygotuj składniki:
  • Wołowina – 600 gram
  • Pieczarki – 300 gram
  • Cebula – 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy -2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Mleko – 200 ml
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Masło – 50 gram
  • Woda – pół litra
  • Tymianek

 

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozpuść masło. Cebulę pokrój w półpierścienie, a pieczarki na małe kawałki.

 

2. Mięso pokrój w kotkę, następnie wrzuć na patelnię. Smaż około 10 minut. Zalej wodą , dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek i musztardę. Na średnim ogniu gotuj przez 30 minut.

3. Dodaj jogurt i mleko i sól , wymieszaj wszystko i gotuj przez 5 minut.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!