Jak przechować świeży czosnek przez cały rok. Poznaj dwa genialne i sprawdzone sposoby na pyszną pastę

Tęsknisz za świeżym czosnkiem późną zimą? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Przechowywanie czosnku w zimie, to odpowiedzialna, ale i zupełnie prosta sprawa. Zajmie to Ci tylko kilka minut, a potem możesz się nim delektować przez cały rok.

 

 

To idealny sposób dla osób mieszkających w nie dużym mieszkaniu. Nie zawsze przecież są warunki, aby przechowywać całe główki czosnku do wiosny.

Pasta czosnkowa, którą prezentuję jest bardzo wygodną formą użycia czosnku, podczas gotowania. Nie trzeba za każdym razem obierać go i czyścić, ponieważ jest gotowa od razu do użycia. Więc jeśli coś może być prostsze i łatwiejsze, to dlaczego tego nie wypróbować?

Poznaj dwa najlepsze sposoby, które z pewnością są faworytami w swojej formie.

 

 

Sposób nr 1

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g czosnku
  • 1 łyżeczka Soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i oczyszczone ząbki czosnku, dokładnie zblenduj na gładką, jednolitą masę.

 

 

2. Następnie dodaj sól, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszaj. Ważne! Blender to jedyny i najlepszy sposób na uzyskanie najlepszej pasty czosnkowej. Starcie czosnku na tarce lub przeciśnięcie go przez praskę nie wchodzi w grę.

3. Gotową pastę przełóż do czystego, szklanego słoika i polej odrobiną oliwy z oliwek. Przechowuj zamknięty słoik w zamrażarce. To idealny sposób, ponieważ pasta nie zamarza i bardzo łatwo jest ją później wyjąć ze słoika.

 

 

Sposób nr 2

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g czosnku
  • 1 łyżeczka Soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 30 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 2 gałązki kopru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i oczyszczone ząbki czosnku, dokładnie zblenduj na gładką, jednolitą masę.

2. Następnie dodaj posiekany koperek, sól, olej i ocet. Dobrze wszystko ponownie wymieszaj blenderem na gładką masę.

3. Przełóż gotową pastę do czystego, szklanego słoika i włóż do zamrażarki. Jeśli zostało jej trochę, możesz ją również przechować w lodówce i stosować na bieżąco podczas gotowania.

 

 

Gotowa pasta czosnkowa, idealnie nadaje się do smarowania świeżego pieczywa, jest rewelacyjnym dodatkiem do sałatek, czerwonego barszczu lub każdego rodzaju mięsa. Dla prawdziwych miłośników czosnku, znalezienie idealnego zastosowania tej pasty nie będzie trudne.

Smacznego!

error: Content is protected !!