Jajeczna zapiekanka z brokułem – Aromatyczna i zdrowa, doskonała na każdą okazję i dla każdego.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem jaki powinniśmy jeść. Jakiś czas temu nie miałam za dużo składników w lodówce, ale jednak postanowiłam coś z nich zrobić. Na szczęście nie żałowałam! Najlepszym daniem dla mnie jest zapiekanka z dodatkiem brokułów.

 

Podawać ją możesz na obiad lub także na kolację. W bardzo szybkim czasie przygotujesz to pyszne danie. Przygotowuje zapiekankę jajeczną z warzywami z tego co mam i specjalnych produktów nie kupuje. Zamiast brokułów oraz marchewki możesz użyć warzyw , które uwielbiasz.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 450 g brokułów
  • 8 jajek
  • 130 g marchewki
  • 50 g twardego sera
  • 25 g płatków owsianych
  • Odrobina oleju słonecznikowego
  • Czosnek w proszku do smaku
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

WYKONANIE:

1.Obierz , następnie zetrzyj marchewki. Brokuły podziel na różyczki i posiekaj je drobno. Podsmaż te składniki na oleju roślinnym.

2.Ubij jajka, dodaj do nich pieprz, sól, zmielone płatki owsiane, czosnek w proszku, starty ser, wszystko dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy przenieś ugotowane warzywa i ponownie wymieszaj.

3. Naczynie wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną mieszankę do naczynia . Piecz przez 10 minut w 180 stopniach.

 

Zapiekanka z dodatkiem warzyw jest bardzo pyszna i do tego pięknie wygląda. W brzydki dzień od razu poprawi Ci się humor jedząc tą pyszną sałatkę. Latem korzystaj z warzyw sezonowych , a zimą mrożonych. Nie wkładaj zamrożonych do naczynia , gdyż będzie nadmiar wilgoci, wiec wcześniej je rozmroź i dokładnie wysusz.

error: Content is protected !!