Ten szybki i łatwy przepis na strudel z jabłkami i nadzieniem makowym zachwyci Twoje podniebienie.

O każdej porze roku można cieszyć się wieloma pysznymi potrawami. Jednym z nich jest strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym. Jest łatwy w przygotowaniu i pyszny po upieczeniu.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Olej

 

Składniki na farsz

  • 150g maku mielonego
  • Cukier puder
  • Cynamon
  • 4 jabłka
  • Sok z cytryny
  • Dodatkowo: żółty

 

Wykonanie

Połączyć suche składniki w misce. Za pomocą łyżki dobrze wymieszać. Wmieszać pozostałe składniki, a następnie zagnieść ciasto, aby powstała gładka kula.

 

 

Dodaj więcej śmietany, jeśli ciasto jest zbyt suche. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, można dodać mąki.

Z przygotowanego ciasta uformuj prostokąt. Przygotować farsz. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posypać cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

W osobnej miseczce wymieszać mak i cukier puder. Wróć do ciasta. Posmaruj je olejem, następnie ułóż warstwę masy makowej i jabłka. Zawiń ciasto podwijając brzegi.

Przygotowany strudel rozłożyć na pergaminie do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.

 

Ciepły wypiek udekoruj cukrem pudrem.

error: Content is protected !!