Jabłka Zapiekane w Winie – Aromatyczne i delikatne, rozpływają się w ustach.

Jabłka to niezwykle zdrowy produkt, który bez problemu dostępny jest o każdej porze roku. Jeśli brakuje Ci pomysłów na ciekawy deser, oto propozycja na wyśmienite jabłka zapiekane w winie. Z własnym, delikatnym sosem waniliowym wprost rozpływają się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • 25 g masła
  • 4 szklanki białego wina
  • 300 g śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wlej śmietanę do garnka, dodaj cukier waniliowy i doprowadź do wrzenia. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdejmij z ognia.

 

2. Ubij żółtka z cukrem waniliowym i stopniowo dodawaj do śmietany. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Sos waniliowy jest gotowy.
3. Umyj jabłka i usuń nasiona, robiąc wgłębienie. Do środka włóż 1/2 łyżki imbiru, łyżkę miodu i kawałek masła.

 

4. Umieść jabłka w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalej winem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 45 minut.
5. Upieczone jabłka podawaj z sosem waniliowym.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!