Jabłka Zapiekane w Winie – Aromatyczne i delikatne, rozpływają się w ustach.
2 037
Jabłka to niezwykle zdrowy produkt, który bez problemu dostępny jest o każdej porze roku. Jeśli brakuje Ci pomysłów na ciekawy deser, oto propozycja na wyśmienite jabłka zapiekane w winie. Z własnym, delikatnym sosem waniliowym wprost rozpływają się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
4 jabłka
2 łyżki tartego imbiru
4 łyżki miodu
25 g masła
4 szklanki białego wina
300 g śmietany
2 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Wlej śmietanę do garnka, dodaj cukier waniliowy i doprowadź do wrzenia. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast zdejmij z ognia.
2. Ubij żółtka z cukrem waniliowym i stopniowo dodawaj do śmietany. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Sos waniliowy jest gotowy.
3. Umyj jabłka i usuń nasiona, robiąc wgłębienie. Do środka włóż 1/2 łyżki imbiru, łyżkę miodu i kawałek masła.
4. Umieść jabłka w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalej winem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 45 minut.