Gruziński Gulasz Warzywny – Pachnący i zdrowy gulasz bezmięsny, który oczaruje Cię wyjątkowym smakiem.
22 112
Gulasz Warzywny to jedna z najbardziej znanych i pysznych potraw kuchni gruzińskiej. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco, chociaż gwarantuję, że nie zdąży ostygnąć!
Ale w procesie przygotowywania tego prostego dania jest jeden mały niuans – wszystkie warzywa powinny być doprowadzone do miękkości, podczas wstępnego smażenia.
Stopień smażenia wszystkich warzyw, powinien być taki sam. Pamiętaj również o świeżych ziołach, które uzupełnią nasz gulasz o aromatyczny zapach i wyjątkowy smak. Całość to istne niebo w…buzi. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
6 bakłażanów
-
4 słodkie papryki
-
2 marchewki
-
5 cebuli
-
1 kg pomidorów
-
1 główka czosnku
-
1 pęczek pietruszki
-
1 pęczek kolendry
-
3-4 gałązki fioletowej bazylii
-
1/2 łyżeczki mielonej kolendry, chmielu-suneli i szafranu
-
olej
-
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Bakłażany pokrój w kostkę, posyp solą i zalej zimną wodą. Po 1 godzinie odlej wodę i na ręczniku papierowym osusz z wilgoci.
2. Rozgrzej patelnię i smaży bakłażany na oleju, do miękkości. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
3. Cebulę pokrój w małą kostkę, słodką paprykę pokrój w paski, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni, na której smażyłaś wcześniej bakłażany, smaż cebulę na złoty kolor przez ok. 10 minut. Potem dodaj marchewkę i paprykę. Smaż wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.
4. Pomidory zaparz we wrzącej wodzie, a następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby łatwiej obrać je ze skórki. Pokrój pomidory w kostkę.
5. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj posiekaną kolendrę. Posól do smaku, powinnaś uzyskać kleistą masę. Dodaj powstałą mieszankę do pokrojonych pomidorów i wymieszaj.
6. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki i przełóż do garnka. Dodaj posiekaną drobno bazylię i natkę pietruszki, dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku.
7. Duś wszystko razem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Potem zdejmij z ognia i odstaw na ok. pół godziny. Gulasz warzywny jest gotowy. Smacznego!