Goferkowe Rożki – To świetny pomysł na pyszny słodki deser, który wypełnisz dowolnym, ulubionym nadzieniem.
3 710
Domowe gofry to doskonały początek dnia. Ale jeśli nie masz gofrownicy, możesz przygotować je w nieco innej formie. Zaledwie w pół godziny, otrzymasz niezwykły deser, który wypełnisz wszystkim, na co masz akurat ochotę lub znajdziesz w swojej kuchni. Minimalny, poświęcony czas i zestaw produktów z pewnością przekonują do spróbowania!
Jestem pewna, że Twoi milusińscy z przyjemnością Ci pomogą. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 jajko
200 g mąki
200 g cukru
200 ml mleka
1 szczypta cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1. Ubij mikserem jajko z cukrem i mlekiem. Cukier musi całkowicie się rozpuścić, a masa musi być jednolita i gładka. Dodaj cukier waniliowy.
2. Następnie wsyp przesianą mąkę i ponownie wymieszaj ciasto. Jeśli konsystencja ciasta przypomina gęstą, płynną śmietanę, ciasto na rożki jest gotowe.
3. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
4. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia i łyżką nakładaj na papier małe owalne porcje ciasta o grubości pół centymetra.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Z podanej ilości składników, otrzymasz 6 sztuk.
6. Po upieczeniu, szybko wyjmuj je z piekarnika i zawijaj w rożek, puki ciasto jest ciepłe i elastyczne.
7. Aby zachować kształt rożków, włóż je do wąskich szklanek lub kieliszków. Gdy rożki wystygną i stwardnieją, nie będą się rozwijać.
Ciasto według tego przepisu, nadaje się również do pieczenia gofrów w gofrownicy, tylko ciasta nakłada się nieco więcej . Chrupiące gofrowe rożki można wypełnić śmietaną, bitą śmietaną, owocami, dżemem lub budyniem.
Możesz również wypełnić je domowymi, wykonanymi samodzielnie, orzeźwiającymi lodami. Wystarczy odrobina wyobraźni i chęci.