Genialne szybkie ciasto – W moim domu, gości na stole do popołudniowej filiżanki kawy, przynajmniej raz w tygodniu

Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich, prostych i smacznych deserów na każdą okazję – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Błyskawiczne, puszyste ciasto z dżemowym wnętrzem to idealny deser dla spragnionych słodkości, nawet najmłodszych bliskich. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g cukru
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1-1/5 słoika ulubionego dżemu

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Schłodzone w lodówce jajka, ubij z solą trzepaczką lub mikserem. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, olej i mleko, nie przerywając ubijania.

2. Potem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie miało grudek i uzyskało konsystencję gęstej śmietany.

3. Połowę gotowego ciasta, wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowanym olejem. Teraz, wyłóż ulubiony dżem i przykryj pozostałym ciastem. Powierzchnię ciasta, wyrównaj silikonową szpatułka lub łyżką.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 45 minut. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, pozwól ciastu ostygnąć i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!