Ja i moja rodzina, uwielbiamy przekąski z ciastem francuskim w roli głównej. Kieszonki według tego przepisu, piekę naprawdę często. Na jesień, zawsze używam świeżych grzybów leśnych, a potem w ciągu roku, świetnie sprawdzają się pieczarki.
Bez względu na to, czy użyjesz grzybów leśnych, czy pieczarek, kieszonki zawsze zaskakują oryginalnym wyglądem i bogatym smakiem. Moja rodzina je uwielbia. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
500 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
-
4–5 ziemniaków
-
400 g pieczarek
-
100 twardego sera
-
2 główki cebuli
-
1 jajko
-
masło do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu, pokrój je w małe kostki.
2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Następnie, pokrój cebulę na pół piórka.
4. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojone pieczarki najpierw same, a następnie z cebulką.
5. Pieczarki z cebulką wymieszaj z ziemniakami i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadzienie jest gotowe.
6. Rozwałkuj lekko ciasto francuskie i podziel je na równe prostokąty. Każdy prostokąt posmaruj roztrzepanym jajkiem.
7. Równomiernie nałóż nadzienie na cieście i zawiń jego trzy boki w kieszonki. Ponownie posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego!
Francuskie kieszonki z pieczarkami to świetny sposób na łączenie znanych i prostych składników – w nowy sposób. Dodatkowo ziemniaki, które są składnikiem tych pysznych kieszonek sprawią, że przekąska będzie bardziej syta i doda nam energii do kolejnego posiłku.