Francuskie ciasteczka kruche – Ekspresowy deser, który przygotujesz w kilka minut zawsze wtedy, kiedy tylko masz na to ochotę

Nie ma nic lepszego, niż ekspresowe ciasteczka kruche przygotowane samodzielnie w domu. Domowe wypieki, nawet te najmniej skomplikowane nigdy nie mogą równać się z wątpliwej jakości słodyczami sklepowymi. Dlatego, zamiast iść do sklepu i długo zastanawiać się, nad wyborem tych najzdrowszych, piekę francuskie ciasteczka kruche sama.

 

Ciasteczka kruche, według tego sprawdzonego przepisu zawsze wychodzą doskonale i są smaczne. Dobrze radzę, przygotować od razu podwójną porcję. Znikają z talerza błyskawicznie… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Masło 115 g
  • Cukier puder 50g
  • Sól 0,25 łyżeczki
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 160 g
  • Brązowy cukier do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jednolitą, gładką masę.

 

2. Oddziel białko od żółtka. Żółtko przełóż do miski, dodaj utarte masło i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj i zagnieć delikatne, gładkie ciasto.

 

3. Gotowe ciasto, uformuj w zgrabny wałeczek, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

4. Po tym czasie, zdejmij folię z ciasta. Oddzielone wcześniej białko ubij trzepaczką i obtocz ciasto najpierw w białku, a następnie w brązowym cukrze. Tak przygotowane ciasto, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 20-25 minut. Gotowe!

 

Kruche ciasteczka, zostaw na blaszce do całkowitego wystygnięcia i pozwól im nieco przeschnąć – najlepiej do następnego dnia.

 

Najlepiej smakują do filiżanki gorącej, aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!

error: Content is protected !!