Faszerowane Pomidory z Jajkiem – Rewelacyjne na śniadanie dla całej rodziny. Te zdrowe i syte pomidory zachwycą każdego.
277
Pracujące i kochające mamy, mimo małego zapasu czasu, zawsze chcą dla swoich dzieci przygotować zdrowy i syty posiłek każdego dnia. Ratujemy się wtedy sprawdzonymi i szybkimi przepisami, które nie wymagają wstawania skoro świt.Oczywiście zawsze jest pyszne, ale nie zawsze ciepłe.
W dni wolne natomiast, możemy przygotować coś specjalnego. Pyszne zapiekane z szynką i serem pomidory, które dodatkowo mają w sobie jajko sadzone to rewelacyjny przepis na zdrowe i syte śniadanie dla małych i dużych łakomczuchów.
Smakuje wyśmienicie, wygląda oryginalnie i przygotujesz je w kilka minut. Do dzieła!
SKŁADNIKI
200 g szynki lub innej wędliny
200 g twarogu
300 g twardego sera
5 jaj
5 dużych pomidorów
sól
świeża zielenina
olej
PRZYGOTOWANIE
1. Drobno posiekaj świeżą zieleninę, szynkę i twaróg pokrój w drobną kostkę.
2. Odetnij górną cześć pomidorów, usuń z nich łyżeczką miąższ i nasiona.
3. Teraz posmaruj naczynie żaroodporne masłem, poukładaj w nim pomidory i wypełnij je szynką, twarogiem i zieleniną. Na wierzch każdego, wbij jajko.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pomidory przez 20 minut. Następnie posyp wierzch startym serem i piecz jeszcze 5 minut.
5. Faszerowane pomidory z jajkiem są gotowe. Smacznego!
Tak naprawdę to ty decydujesz, co pomidory będą miały w środku. Możesz dowolnie eksperymentować z nadzieniem.
Świetnie smakują również z pieczarkami lub innymi warzywami. Ważny jest jednak wybór dobrych i dojrzałych pomidorów.