Faszerowane Pomidory z Jajkiem – Rewelacyjne na śniadanie dla całej rodziny. Te zdrowe i syte pomidory zachwycą każdego.

Pracujące i kochające mamy, mimo małego zapasu czasu, zawsze chcą dla swoich dzieci przygotować zdrowy i syty posiłek każdego dnia. Ratujemy się wtedy sprawdzonymi i szybkimi przepisami, które nie wymagają wstawania skoro świt.Oczywiście zawsze jest pyszne, ale nie zawsze ciepłe.

 

 

W dni wolne natomiast, możemy przygotować coś specjalnego. Pyszne zapiekane z szynką i serem pomidory, które dodatkowo mają w sobie jajko sadzone to rewelacyjny przepis na zdrowe i syte śniadanie dla małych i dużych łakomczuchów.
Smakuje wyśmienicie, wygląda oryginalnie i przygotujesz je w kilka minut. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 200 g szynki lub innej wędliny
  • 200 g twarogu
  • 300 g twardego sera
  • 5 jaj
  • 5 dużych pomidorów
  • sól
  • świeża zielenina
  • olej

 

PRZYGOTOWANIE
1. Drobno posiekaj świeżą zieleninę, szynkę i twaróg pokrój w drobną kostkę.

 

2. Odetnij górną cześć pomidorów, usuń z nich łyżeczką miąższ i nasiona.

 

3. Teraz posmaruj naczynie żaroodporne masłem, poukładaj w nim pomidory i wypełnij je szynką, twarogiem i zieleniną. Na wierzch każdego, wbij jajko.

 

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pomidory przez 20 minut. Następnie posyp wierzch startym serem i piecz jeszcze 5 minut.

 

5. Faszerowane pomidory z jajkiem są gotowe. Smacznego!

 

 

Tak naprawdę to ty decydujesz, co pomidory będą miały w środku. Możesz dowolnie eksperymentować z nadzieniem.

 

Świetnie smakują również z pieczarkami lub innymi warzywami. Ważny jest jednak wybór dobrych i dojrzałych pomidorów.

error: Content is protected !!