Schabowe pod pierzynką – Proste i szybkie danie w niecodziennym wydaniu
271
Prosty przepis na niezwykły obiad. Szybkość i prostota przygotowania sprawiają, że przyrządzenie dania jest możliwe nawet przez dzieci. Niech nie zwiedzie Was mała ilość składników, bo efektem, który uzyskacie będzie mięso niezwykle kruche, soczyste i przede wszystkim smaczne.
Jego wygląd, zapach a przede wszystkim smak pasują nawet na świąteczny stół.
Składniki:
6 plasterków wieprzowiny
1 duża cebula
2 łyżki średnio ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
300 g kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa (do smaku)
czarny pieprz mielony (do smaku)
sól (do smaku)
0,5 pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Krok 1.
Na początku rozgrzej piekarnik do 175 ° C.
Następnie umieść plastry wieprzowiny (grubość około 1,5 cm) obok siebie w naczyniu do pieczenia, które uprzednio natłuść.
Cebulę pokrój w pierścienie i rozłóż na plastrach wieprzowiny.
Krok 2.
W osobnym naczyniu wymieszaj musztardę, mąkę oraz miód i śmietanę.
Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, .
Powstałym sosem polej mięso ułożone w naczyniu do pieczenia.
Na końcu umieść naczynie w nagrzanym piekarniku na czas około 45 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika).
Krok 3.
Upieczone danie wyciągnij z piekarnika.
Następnie drobno pokrój szczypiorek i posyp nim danie.
Niech podsumowaniem tego przepisu będzie soczyste jak wieprzowina: SMACZNEGO!