Drożdżowe Paszteciki z Mięsem – Przepis dostałam od mojej babci. Nigdy nie zapomnę tego smaku z dzieciństwa.
453
Jeśli od dawna planujesz przygotować coś pysznego z drożdżowego ciasta, ten przepis jest dla Ciebie!
Przygotowane według tego przepisu drożdżowe paszteciki, zawsze wyjdą pyszne. Uwierz mi, po tym jak przygotujesz je pierwszy raz, już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.
Drożdżowe ciasto jest uniwersalne, ponieważ możesz wypełnić je dowolnym nadzieniem. Możesz wypełnić je ulubionym farszem mięsnym, kapustą z grzybami lub warzywami.
Nawet jeśli wcześniej nie próbowałaś dań z ciastem drożdżowym w roli głównej, ten przepis na pewno ci się spodoba. Do dzieła!
SKŁADNIKI
700 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1400 g mąki
100 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE
1. Aby przygotować ciasto, podgrzej wodę i dodaj do niej cukier, sól, drożdże i odrobinę mąki. Niech odpoczywa przez 10-15 minut.
2. Teraz dodaj masło i mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy tylko ciasto zacznie przylegać do twoich dłoni – jest gotowe.
3. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
4. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i odrywając po kawałku możesz formować paszteciki i wypełniać je ulubionym farszem.
5. Gotowe paszteciki z nadzieniem, konieczne smaż w głębokim tłuszczu. Potem odsącz nadmiar na ręczniku papierowym.
Nadzienie do smażonych, drożdżowych pasztecików może być dowolne. Ja proponuję z mięsem lub z kapustą i grzybami, albo z jajkiem i warzywami.
Z powodzeniem wykorzystasz przepis na różne okazje. Doskonałe na wszelkie uroczystości domowe. Z czerwonym barszczem smakują wyśmienicie.