Domowy Twaróg z Ziołami i Kminkiem – Nie ma nic lepszego, niż zdrowy, własny posiłek każdego dnia.

Moja babcia i moja mama do znudzenia powtarzały mi od dzieciństwa jak ważne jest śniadanie. Do dziś dźwięczą mi te słowa…Jedz twaróg na śniadanie, dodaje nam energii do pracy i wspomaga metabolizm!- mówiły.

 

 

 

Miały rację, płatki owsiane i jajecznica to nie wszystko. A twaróg jest nie dość, że zdrowy, to jeszcze można go zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy poświęcić kilka chwil wieczorem, aby na śniadanie zjeść prawdziwy, aromatyczny twaróg ziołowy, pełny zdrowotnych korzyści. Szybko i łatwo możesz dostarczyć swojemu organizmowi wszystkiego, co jest niezbędne przy zdrowym odżywianiu. Zatem spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 litr kefiru
  • 1 litr mleka
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • szczypta kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • mała wiązka różnych ziół: koperek, kolendra, szczypiorek

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Do garnka wlej mleko i kefir. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie ubij jajka z solą. Kiedy mleko i kefir podgrzeją się, dodaj do garnka ubite jajka. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, kiedy serwatka się oddzieli.

2. Następnie zdejmij z ognia i przestudź ok 2-5 minut.

 

3. Dwie warstwy gazy ułóż na drobnym sitku i przełóż na nią masę serową. Potem dodaj posiekane zioła i czerwoną paprykę.

4. Rozprowadź masę równomiernie łyżką i zawijając masę w gazę odsącz cały płyn.

 

5. Całkowicie odsączony ser przełóż na talerz, a na wierzchu umieść słoik z wodą, aby uciskał ser. Pomoże to również usunąć nadmiar wilgoci.

6. Nie zostało już nic innego, jak umieścić ser w lodówce i czekać na smakowite śniadanko.

 

 

To z pewnością lepsza opcja na zdrowe śniadanko, niż owsianka. Musisz przyznać, że warto było poczekać do rana…

error: Content is protected !!