Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak domowy, delikatny i aromatyczny ser z ziołami, przygotowany z sercem dla swojej rodziny.
Przygotowanie domowego sera, potrwa kilka godzin, więc polecam przygotowanie go z wyprzedzeniem. Do dzieła!
1. W garnku, zagrzej mleko z kefirem (nie gotuj). Kiedy będzie gorące, dodaj roztrzepane jajka z solą. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, kiedy serwatka się rozdzieli.
2. Gotową serwatkę, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia na około 5 minut.
3. Teraz przełóż masę serową na drobne sito, wyłożone dwoma warstwami gazy. Dodaj drobno posiekane zioła z pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
4. Zawiń ciasno, całą masę serową w gazę i odciśnij cały płyn.
5. Na wierzch, zawiniętego w gazę sera, postaw słoik z wodą. Będzie pełnił funkcję praski, która pomoże usunąć nadmiar wilgoci z sera.
6. Teraz, wystarczy włożyć ser do lodówki (najlepiej na całą noc), aby rano cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Smacznego!