Domowy Cebularz – Takiego cebularza wypiekała w przedwojennym Lublinie, żydowska społeczność.
8 427
Cebularze są wizytówką Lubelszczyzny. Zawsze kuszą niezwykłym aromatem i wyglądem. Z pewnością znajdziesz je w każdej lubelskiej piekarni lub zwykłym sklepie z pieczywem.
Nie można odwiedzić Lublina i nie spróbować cebularza. Jednak dla wszystkich tych, którym daleko jest zapuścić się w tamte regiony, przedstawiam rewelacyjny i prosty przepis na domowego cebularza.
Oto przepis, któremu najbliżej do oryginalnego cebularza, wypiekanego w przedwojennym Lublinie przez żydowską społeczność. Do dzieła!
SKŁADNIKI
500 g mąki
20 g suchych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
50 g masła
2 duże cebule
3 łyżki maku
olej
sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw przygotuj nadzienie: Pokrój obraną cebulę na piórka i podsmaż ją na patelni z niewielką ilością oleju, na złoty kolor. Podczas smażenia dodaj mak i posól do smaku.
2. Teraz przygotuj ciasto: W ciepłym mleku rozpuść drożdże i dodaj cukier. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę, jedno jajko i masło.
3. Ugnieć ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
4. Po tym czasie, podziel ciasto na siedem równych części i uformuj z każdego placek. Na środku każdego, nałóż łyżkę nadzienia i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Brzegi ciasta wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
5. Poukładane na blaszce, nasmarowanej olejem cebularze, włóż do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Będą gotowe po 25 minutach. Smacznego!
Cebularze smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Cebula jest źródłem zdrowych witamin, które w takiej postaci chętnie uzupełnimy.
Z powodzeniem mogą zastąpić również inną przekąskę lub kanapki podczas podróży. Mmmm pycha…