Dobrze wiemy, że najprawdziwsze, najświeższe i najzdrowsze produkty to takie, które sami przygotujemy w domu.
Na ten ser trzeba będzie nieco poczekać, ale nie ma nic za darmo! Gwarantuję, że nie pożałujesz ani chwili, tego niecierpliwego oczekiwania…
Zazwyczaj biały ser, uzyskujemy z mleka i śmietany. W tym przepisie wykorzystamy jednak kefir. Pamiętaj tylko, że kefir musi być uprzednio zamrożony. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Wyjmij kefir z zamrażarki, zawiń w jałową gazę i powieś na drewnianej łyżce nad miską lub garnkiem. Pozostaw go tak na 12 godzin.
2. Po tym czasie, lekko go odciśnij i przygotuj zioła. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj i dodaj sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Uformuj biały ser, według uznania i obficie posyp mieszanką ziołową. Zawiń ser szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Kremowy biały ser jest gotowy!