Domowy Biały Ser na Kefirze – Ziołowy i aromatyczny biały ser, idealny do kromki świeżego pieczywa

W sklepach, dostępny jest szeroki wachlarz produktów o zróżnicowanej cenie oraz najczęściej niestety z podejrzaną listą dodatkowych, niepożądanych ulepszaczy smaku.

 

Dobrze wiemy, że najprawdziwsze, najświeższe i najzdrowsze produkty to takie, które sami przygotujemy w domu.
Na ten ser trzeba będzie nieco poczekać, ale nie ma nic za darmo! Gwarantuję, że nie pożałujesz ani chwili, tego niecierpliwego oczekiwania…

 

 

Zazwyczaj biały ser, uzyskujemy z mleka i śmietany. W tym przepisie wykorzystamy jednak kefir. Pamiętaj tylko, że kefir musi być uprzednio zamrożony. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 l kefiru (zmrożonego)
  • koperek
  • czosnek
  • sól

 

PRZYGOTOWANIE

1. Wyjmij kefir z zamrażarki, zawiń w jałową gazę i powieś na drewnianej łyżce nad miską lub garnkiem. Pozostaw go tak na 12 godzin.

2. Po tym czasie, lekko go odciśnij i przygotuj zioła. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj i dodaj sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. Uformuj biały ser, według uznania i obficie posyp mieszanką ziołową. Zawiń ser szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Kremowy biały ser jest gotowy!

 

Z 0,5 l kefiru otrzymasz ok. 200 g sera, czyli pyszne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Pamiętaj również, że zawsze możesz eksperymentować ze smakiem, dodawać ulubione przyprawy, zioła i dodatki.
Zaskocz domowników, domowym białym serem z ziołami! Do kromki świeżo upieczonego domowego chleba z chrupiącą skórką, smakuje wyśmienicie… Smacznego!

error: Content is protected !!