Domowy Bez drożdżowy Chleb Kefirowy – Delikatny, lekki i zdrowy chleb, który przygotujesz w kilka minut
Skład chleba, który bez najmniejszych problemów jest dostępny w sklepach, to zbieranina wielu niepotrzebnych i niepożądanych składników. Oczywiście istnieje wiele przepisów na pyszne domowe wypieki, ale jak wybrać ten najlepszy?
W domowym zaciszu, szybko i bez najmniejszego kłopotu możesz upiec pyszny, pachnący i zdrowy chleb dla całej rodziny!
Chleb przygotowany zgodnie z poniższą instrukcją zawsze jest smaczny i miękki. Jest świetnym zamiennikiem, kupionego w sklepie chleba niskiej jakości.
SKŁADNIKI
-
500 ml kefiru
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka sody
-
1–1,5 szklanki miodu (lub cukru)
-
3 łyżki oleju
-
2 szklanki (500 g) mąki pszennej
-
1,5 szklanki mąki żytniej
-
10 g nasion sezamu
-
mielone płatki owsiane
-
0,5 łyżki stołowej otrębów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wlej kefir, dodaj sól, sodę, olej i miód lub cukier. Możesz wybrać kefir beztłuszczowy lub z niską zawartością tłuszczu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
2. Jeśli chodzi o mąkę, to taki chleb można również przygotować w całości z mąki pszennej. Stopniowo dodawaj mąkę do kefiru.
3. Zagnieć ciasto łyżką. Powinno być dość luźne, ale trzymać się dłoni. Najważniejsze, aby było jednolite i gładkie.
4. Wyłóż ciasto na posypany mąką stół, obtocz ciasto i wyrabiaj rękoma.
5. Teraz możesz uformować chleb. Zwykle nadajemy mu kształt podłużny lub okrągły.
6. Ułóż ciasto na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia i wykonaj na nim nacięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210–230 ℃ przez 30–35 minut.
Po tym czasie, sprawdzaj gotowość wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczka i odstaw do wystygnięcia. Smacznego!
Jestem pewna, że gdy upieczesz ten chleb chociaż raz, już nigdy nie będzie smakował ci ten ze sklepu. Możesz również wzbogacić chleb o dodatkowe składniki, tj: nasiona słonecznika, dyni, lnu lub posypać go makiem.