Domowe zapiekanki – Nie ma nic lepszego, niż pyszna, ciepła i zdrowa przekąska lub lekka kolacja dla dla całej rodziny. Koniecznie musisz spróbować

Poznaj dwie najlepsze propozycje na pyszne zapiekanki, które możesz przygotować zarówno na śniadanie i kolację, oraz na ciepłą przekąskę dla całej rodziny. Składniki możesz dowolnie modyfikować, dzięki temu Twoi bliscy dostaną do jedzenia to, co lubią najbardziej. Do dzieła!

 

Zapiekanki klasyczne

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g szynki lub kiełbasy,
  • 200 g twardego żółtego sera,
  • 8–10 kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i ulubione przyprawy do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ulubioną szynkę lub kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę, dodaj jajka, kwaśną śmietanę i starty na tarce o grubych oczkach ser. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj.

 

2. Przygotowany farsz, wyłóż na kromkach chleba i poukładaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

3. Piecz w rozgrzanym piekarniku, przez 20 minut. Gotowe!

 

 

 

Zapiekanki czosnkowe

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g szynki,
  • 150 g żółtego sera,
  • kilka kromek chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • szczypiorek,
  • 1–2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • masło.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, poukładaj kromki chleba posmarowane masłem.

 

2. W misce, wymieszaj pokrojoną w kostkę szynkę z jajkami, startym na tarce o grubych oczkach serem, śmietaną, pokrojonym drobno szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe nadzienie wyłóż równomiernie na kromkach chleba.

 

3. Piecz w rozgrzanym piekarniku, przez 15–20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!